Bivši viceguverner ECB-a je novi grčki premijer?

Grčki političari postigli su dogovor o formiranju prijelazne vlade nacionalnog jedinstva, koju neće voditi dosadašnji premijer George Papandreu, a 19. veljače je dogovoren kao najpogodniji datum za održavanje izbora.

Rasprava o tome tko će voditi prijelaznu vladu nastavlja se u ponedjeljak, priopćio je ured grčkog predsjednika Karolosa Papuliasa, nakon razgovora u kojima su sudjelovali premijer Jorgos Papandreu i vođa oporbe Antonis Samaras.

Grčki mediji u ponedjeljak javljaju da je najizgledniji kandidat za novog premijera koji bi vodio prijelaznu vladu do izbora 19. veljače bivši zamjenik predsjednika Europske središnje banke Lukas Papademos. Ekonomist Papademos obnašao je dužnost zamjenika predsjednika ECB-a od 2002. do 2010., prije toga je od 1994. do 2002. bio guverner grčke Narodne banke. Od prošle godine je bio savjetnik premijera Papandreua.

Ministarstvo financija je u nedjelju kasno navečer, nakon sastanka ministra financija Evangelosa Venizelosa s predstavnicima oporbene "Nove demokracije" priopćilo da su se dvije strane suglasile kako bi se izbori trebali održati 19. veljače. Taj bi rok grčkoj vladi pružio dovoljno vremena da završi zamjenu obveznica kako bi smanjila zaduženost, što je dio sporazuma postignutog s čelnicima EU 26. listopada, prenio je Reuters iz izvora grčkog ministarstva financija. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox