Bjelovar: Josipović razgovarao s obrtnicima o njihovim problemima

Predsjednik Republike Ivo Josipović tijekom posjeta Bjelovaru razgovarao je s obrtnicima toga kraja koji su mu iznijeli svoje probleme.

Problemi koji tište poduzetnike su opće poznati - pitanje poslovnih zona, poreznog sustava, poticaja, kredita i drugih pitanja vezanih uz poslovanje te pada kupovne moći. Grad Bjelovar spašava tradicijske obrte od nestanka i to mi je bilo posebno drago čuti, izjavio je novinarima nakon razgovora predsjednik Josipović i dodao kako se uvjerio u dobru suradnju s lokalnom samoupravom. Vezano za privlačenje investitora, Josipović je rekao kako i za domaće i strane ulagače, iako domaćih nažalost gotovo i nema, treba ubrzati i skratiti procedure jer investitori u prvom redu žele ostvariti gospodarski uspjeh. Imao sam prigodu vidjeti jednu od uspješnih priča, talijanskog vlasnika koji je uložio kapital u drvnu industriju s praktično sto postotnim izvozom, odličnom položaju zaposlenika i vrhunskim uvjetima rada. Osim loših ima i uspješnih primjera, rekao je Josipović koji je posjetio i pogon tvrtke Cormo u Bjelovaru.

Upitan za očekivanja u idućoj godini, Josipović je rekao kako je bitno da se svakom problemu pristupi sustavno, da se razmišlja od slučaja do slučaja nego da se radi na setu poticajnih mjera. Ključno je da se razmišlja dugoročno, a ne kratkoročno, istaknuo je. Na novinarsku tvrdnju kako Financial Times tvrdi da je hrvatsko gospodarstvo tromo i da samo čeka zamah EU, predsjednik je rekao kako je to točno i da tromost proizlazi iz nekih povijesnih okolnosti i činjenice da jedno vrijeme nismo imali pravu tržišnu utakmicu. Na to se tek trebamo naučiti i potrebno je na tome raditi jer se do pravog poduzetništva dolazi s vremenom. Mi smo puno vremena izgubili i s obzirom na način kako su provedeni pretvorba i privatizacija što je bilo vrlo destimulativno za prave poduzetnike, rekao je Josipović. Danas smo u općoj recesiji i teško je naći kraj u kojem se nisu zatvarali kapaciteti, no bitno je da se otvaraju nove perspektive upravo kao ovdje u Bjelovaru, istaknuo je. Vladina projekcija o gospodarskom rastu od 1,5 posto u idućoj godini neće biti dovoljna ako želimo doista otvarati nova radna mjesta i moje bi očekivanje bilo da gospodarstvo učini veći iskorak od 1,5 posto, zaključio je predsjednik Josipović. (Hina)

Foto: www.predsjednik.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox