Blagi rast industrijske proizvodnje

Industrijska proizvodnja u Europskoj uniji i eurozoni oporavila se u lipnju nakon oštrog pada u prethodnom mjesecu, a njezin blagi rast zabilježen je i u Hrvatskoj, pokazuju podaci europskog statističkog ureda. U lipnju je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u EU porasla 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je potonula 1,1 posto, pokazuju izračuni Eurostata.

Eurozona je također u lipnju zabilježila oporavak industrijske proizvodnje, koja je porasla 0,6 posto, nakon 1,2 - postotnog pada u prethodnom mjesecu. I u EU i u eurozoni lipanjski se oporavak može pripisati ponajprije 1,3 - postotnom skoku proizvodnje kapitalnih dobara. Snažno je - za 0,9 odnosno 1,0 posto - porasla i proizvodnja trajnih potrošačkih dobara.

Najviše je pak smanjena proizvodnja energije, za 0,5 posto u EU, te za 0,6 posto u eurozoni. Među zemljama EU najviše je u lipnju na mjesečnoj razini porasla industrijska proizvodnja u Irskoj, za 7,1 posto, te u Bugarskoj, za 3,9 posto, i Grčkoj, za 3,8 posto. Hrvatska s 0,2-postotnim povećanjem na mjesečnoj razini u lipnju prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata bilježi najnižu pozitivnu stopu rasta proizvodnje među zemljama EU. Pad industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini zabilježile su u lipnju Estonija, za 3,1 posto, Mađarska, za 2,3 posto, i Malta, za 1,6 posto.

Na godišnjoj je razini industrijska proizvodnja u EU u lipnju porasla 0,5 posto, nakon revidiranog 0,8 - postotnog rasta u prethodnom mjesecu. U eurozoni je proizvodnja u lipnju uvećana 0,4 posto, nakon također revidiranog 0,3 - postotnog rasta u prethodnom mjesecu, pokazuju sezonski prilagođeni podaci Eurostata. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox