Boeing postao najveći proizvođač zrakoplova na svijetu

Foto: globalgiants.com

Europski proizvođač zrakoplova Airbus izgubio je 2012. titulu vodećeg proizvođača u svijetu koju mu je preoteo američki konkurent Boeing, no njegovi ukupni rezultati ipak su nadmašili očekivanja. 

Airbus je u 2012. isporučio 588 zrakoplova za ukupno 89 klijenata, što je nova rekordna brojka, nakon 534 isporučena zrakoplova u 2011., objavila je kompanija. Razočarali su podaci o prodaji njegove perjanice, najvećeg zrakoplova u svijetu superjumbo A380, koja je dosegnula približno trećinu ciljane razine, zbog u međuvremenu otklonjenih problema s krilima, navode u kompaniji.

Airbus je lani ukupno prodao 833 zrakoplova, osjetno više od zacrtanih 650, kazao je izvršni direktor Fabrice Bregier, predstavljajući rezultate na tiskovnoj konferenciji, održanoj nedaleko Toulousa. Brojka je ipak osjetno niža od rekordnih 1.419 zrakoplova, prodanih u 2011. godini.

Što se tiče poslovanja u ovoj godini, u Airbusu su optimističniji i očekuju da će zaprimiti 700 narudžbi, ne uključujući one otkazane, te da će isporučiti više od 600 zrakoplova. Knjiga narudžbi sada uključuje ukupno 4.682 zrakoplova i predstavlja otprilike osam godina proizvodnje.

Čelnik kompanije osvrnuo se i na novi model zrakoplova A350 za prekooceanske letove, napominjući kao očekuje njegov prvi let krajem lipnja, odnosno početkom srpnja. Relativno dobro napredujemo ali bit ću oprezan do samog kraja, kazao je Bregier. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox