"Bolje privatizacija nego da HŽ plaće one koji ništa ne rade"

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske podržava ideju o djelomičnoj privatizaciji HŽ-a, koju su u predizbornoj kampanji najavili iz Kukuriku koalicije, jer smatra da HŽ-ova društva koja nemaju posla i ne mogu zaraditi za svoje plaće trebaju izlaz potražiti u privatizaciji.

Bolje privatizacija nego da HŽ plaća 500 ljudi koji po godinu dana ništa ne rade, te su tvrtke "pojele" svoje investicije i HŽ više ne smije pokrivati njihove gubitke, ustvrdio je tajnik sindikata Anto Ilinčić na današnjoj konferenciji za novinare.

U današnje vrijeme kada se željeznice u svijetu diče komercijalnim brzinama od preko 250 kilometara na sat, mi smo osuđeni na svakodnevno ispričavanje putnicima zbog zakašnjenja, zbog uvjeta u vagonima, zbog kolodvorskih prostorija u kojima otpada žbuka i sl, kažu iz Sindikata.

Zatvaranje pruga

Uprava je ovih dana odlučila privremeno zatvoriti prugu Sirač - Daruvar, čime se zapravo u potpunosti "gasi" pruga do Daruvara, a isto je učinjeno i s prugom Pleternica - Našice. Tzv. privremeno zatvaranje pruga je tek prijevara, uvjeren je Ilinčić, a paušalne izjave o previsokim troškovima održavanja tih pruga su neozbiljne.

Sindikat je također nezadovoljan zbog prodaje željezničkog odmarališta Vila Toplice u Lovranu, čime HŽ Infrastruktura prodaje još ono malo vrijednosti što ima kako bi pokrila financijske "rupe bez dna" koje stvaraju njezina društva kćeri.

Buna zbog parkinga

Sindikalci prosvjeduju i zbog pitanja parkinga na Glavnom kolodvoru jer je Uprava dodijelila brojna mjesta na korištenje tvrtkama i ustanovama koje nemaju veze s HŽ-om, poput Vidre ili Branimir centra.

Više od 180 radnika na zagrebačkom Glavnom kolodvoru ne može koristiti taj parkirni prostor iako svoj posao započinju i završavaju u različita doba noći i dana, pa stoga nisu u stanju koristiti javni prijevoz, ističe sindikat. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox