Borba protiv cenzure: Wikipedia se gasi na 24 sata

Internetska enciklopedija Wikipedia u srijedu će zatvoriti svoje stranice na engleskom jeziku na 24 sata u znak prosvjeda protiv prijedloga zakona protiv piratstva, koji se trenutačno razmatra u američkome Kongresu.

Upozorenje studentima! Napišite zadaću unaprijed. Wikipedia prosvjeduje u srijedu protiv lošeg zakona, napisao je Jimmy Wales, osnivač te enciklopedije na svojemu računu na Twitteru.

Posljednji detalji se razmatraju, ali mislim da ćemo potpuno, a ne djelomično zacrniti stranice, napisao je. Bit će ludo. Nadam se da će Wikipedia srušiti telefonski sustav Washingtona u srijedu. Prenesite poruku svim znancima! Wikipedija je jedna od najpopularnijih internetskih stranica s milijunima posjetitelja na dan.

Sprječavanje piratizacije

Prijedlozi zakona "Stop Online Piracy Act", podneseni Zastupničkom domu, te "Protect IP Act", koji se trenutačno razmatra u Senatu, namijenjeni su sprječavanju piratizacije američkih proizvoda izvan zemlje. Zakoni imaju potporu Hollywooda, glazbene industrije i Američke trgovačke komore.

No, u prosincu je nekoliko pionira interneta, poput eBaya, Googlea, Twittera, Yahooa! i Wikipedije, objavilo zajedničko otvoreno pismo u kojemu prosvjeduje protiv zakona. Po njihovu mišljenju, prijedlozi koji se razmatraju omogućit će američkoj vladi da "cenzurira internet služeći se postupcima koji su slični onima kojima se služe Kina, Malezija i Iran".

Crna lista

Najsporniji dio zakona jest onaj koji će saveznim vlastima omogućiti da na crnu listu stave stranice koje navodno distribuiraju piratske sadržaje. To bi, zapravo, svim američkim korisnicima onemogućilo pristup dobrom dijelu interneta. Jimmy Wales istaknuo je da su ti zakoni "prijetnja slobodnom i otvorenom webu".

Wikipedia će zatvoriti pristup svojim stranicama na 24 sata počevši od utorka u ponoć po američkom istočnom standardnom vremenu (u srijedu u šest ujutro po srednjoeuropskom vremenu). (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox