Boris Tadić izbjegava Obamu zbog susjednog Kosova

Srbijanski predsjednik Boris Tadić neće sudjelovati na summitu šefova država središnje i jugoistočne Europe krajem tjedna u Varšavi jer će na tom skupu Kosovo biti tretirano kao ravnopravna država, prenose mediji u Beogradu pozivajući se na ured srbijanskog predsjednika.

Isti izvor tvrdi da na summitu 27. i 28. svibnja iz istih razloga vjerojatno neće sudjelovati Slovačka i Rumunjska, koje nisu priznale neovisnost Kosova. Budući se na skupu očekuje nazočnost američkog predsjednika Baracka Obame, to bi bila prilika za Tadića da se sastane s Obamom. Predsjednik Srbije Boris Tadić neće sudjelovati na summitu u Varšavi jer nije osigurano asimetrično predstavljanje Kosova u odnosu na ostale sudionike, što je neophodno za skupove na ovako visokoj razini. Sve što predsjednik republike čini mora biti u skladu s odlukom vlade Srbije i rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda - rečeno je beogradskom dnevniku "Danas" u kabinetu srbijanskog predsjednika.

Sikorski: Srbija bi trebala nadići demone svoje prošlosti

Srbijanski su mediji prenijeli i izvaju poljskog ministra vanjskih poslova Radoslawa Sikorskog, koji je kazao kako je njegova država pozvala na summit predsjednicu Kosova Atifete Jahjagu jer Poljska priznaje Kosovo kao neovisnu državu. Sikorski je dodao kako Srbija treba "pokazati da je svladala demone svoje prošlosti". Mediji također dodaju kako je i ured poljskog predsjednika Bronislava Komorowskog priopćio da je Kosovo pozvano kao zemlja čiju je neovisnost Poljska priznala. Neovisnost Kosova do sada je priznalo 75 zemalja, među kojima i SAD te 22 od 27 članica Europske unije. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox