Borković: Merčep je jako utjecajan kad može utjecati na svjedoke u Srbiji

Na sastanku zapovjednika postrojbi 204. vukovarske brigade, održanom u Bogdanovcima kod Vukovara nakon obilježavanja 20. obljetnice postrojavanja nenoaružanih odreda za bivšu općinu Vukovar, zatražen je prestanak progona hrvatskih branitelja, premetačine njihovih stanova i uznemiravanja obitelji.

U potpunosti odbacujemo i progone i ispitivanja hrvatskih branitelja koji se događaju u Hrvatskoj, rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka posljednji zapovjednik 204. vukovarske brigade Branko Borković. Prenio je zahtjev zapovjednika hrvatskim vlastima da poduzmu političke mjere normalizacije odnosa sa Srbijom, a da odbace daljnje razgovore koji se odnose na optuživanje branitelja Vukovara. Na sastanku je odbačen i "model abolicije kao model riješavanja odnosa sa Srbijom" jer u Hrvatskoj nije vođen građanski, već obrambeni rat, a Hrvatska je žrtva izvršene agresije Srbije uz pomoć kvinsliških snaga, kazao je Borković. Zapovjednici postrojba 204. vukovarske brigade traže da se osumnjičenim hrvatskim braniteljima omogući obrana sa slobode, a u slučaju da se braniteljima sudi, porotnici budu branitelji.

Borković: Tužno je što je Merčep još u pritvoru

Zahtijevaju i oduzimanje odličja predsjedniku SDSS-a Vojislavu Stanimiroviću - zbog uvreda i počinjenih dijela vrijeđanja hrvatskog naroda i branitelja - kazao je Borković na konferenciji za novinare nakon sastanaka. Komentirajući, prije konferencije za novinare, odluku zagrebačkoga Županijskog suda o produljenju pritvora za još dva mjeseca Tomislavu Merčepu, osumnjičenu za ratni zločin, Borković je ocijenio kako je riječ o "žalosnoj odluci". Mi ne znamo zašto su ga zatvorili. Ako misle da utječe na svjedoke, pa svjedoci su u Srbiji. Pa on je bolestan čovjek - kazao je Borković, dodavši kako su u zadnje vrijeme sve češći "upadi u braniteljske kuće, premetačine kuća i maltretiranje braniteljskih obitelji".

Rekao je kako će tražiti da se preko saborskog odbora za ratne veterane preispita rad državnog odvjetništva i pravosudnih tijela. Mnogi predmeti vezani uz Vukovar i ratne zločine leže u njihovim ladicama više od 11 godina, a one koje su trebali 'odraditi' nisu ni dotaknuli. Žalosno je da u Hrvatskoj, koliko ja znam, optužnica za Ovčaru nikad nije podignuta - rekao je Borković. Također je ocijenio kako svaki trenutak iz Srbije može doći neograničen broj optužnica jer, kako je kazao, i vojnike koji su pobjegli iz bivše JNA mogu optužiti za dezerterstvo. To treba prekinuti politički, odnosno, treba osuditi Srbiju koja nastavlja agresivnu politiku Slobodana Miloševića, zaključio je Borković. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox