Borut Pahor novi slovenski predsjednik

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Bivši socijaldemokratski premijer Borut Pahor sa osvojenih 67,44 % glasova birača pobijedio je na slovenskim predsjedničkim izborima.

Njegov protukandidat, aktualni predsjednik Danilo Türk osvojio je 32,56% glasova. Državno izborno povjerenstvo je sinoć do 21.50 prebrojalo 99,99 % glasova, odnosno 717.835 listića, od čega je 703.289 bilo valjanih, a 14.546 nevaljanih, piše HRT

Oduševljen sam potporom birača. Vjerujem da je ovo samo početak, početak nove nade i novog vremena, te da ne postoji skoro nijedan problem koji zajedno ne bismo mogli riješiti, izjavio je Pahor za slovensku televiziju komentirajući izlazne ankete koje su pokazale da je u drugom krugu predsjedničkih izbora uvjerljivo pobijedio aktualnog predsjednika Danila Tuerka. Dodao je  da će se kao predsjednik zauzimati za međusobno poštovanje, toleranciju i dijalog. Bez obzira koliko nas velike razlike dijelile, ono što nas povezuje je još jače, rekao je Pahor u svojoj prvoj izjavi nakon pobjede na izborima.

Türk je prijepodne glasao u Ljubljani, a Pahor u Šempetru pri Gorici – simbolično – pet do 12. Do 16 sati odaziv na izbore bio je povijesno nizak. Glasovalo je svega 30,86% upisanih birača, odnosno 5% manje nego u prvom krugu predsjedničkih izbora, objavio je predsjednik državnog izbornog povjerenstva Anton Gašper Frantar. A tada je ukupni izlazak birača na izbore iznosio 47 posto, najmanje na bilo kojim izborima za predsjednika države ili parlament od nastanka samostalne Slovenije.  Pretpostavlja se da je još manji broj ljudi na biralištima rezultat slabijih vremenskih prilika, sa snijegom i kišom, ali i zasićenosti  i razočaranost birača.

Novi prosvjedi

Unatoč izborima Slovenci i dalje iskazuju nezadovoljstvo vladajućom garniturom pa su tako za danas, na rođendan Franca Prešerna, preko društvene mreže Facebook najavljeni novi, još veći prosvjedi. Slovenska policija ne želi da se ponove neredi poput onih u Mariboru i Ljubljani. A sutra će se prosvjedi održati istodobno u ta dva najveća slovenska grada. Biti će usmjereni protiv  korumpiranih gradonačelnika Franca Kanglera i Zorana Jankovića, a građani očekuju njihove ostavke.

Što novi predsjednik misli o Hrvatskoj?

Odnosi s Hrvatskom i ratifikacija pristupnog ugovora - bili su jedna od glavnih tema u kampanji. Dvojica kandidata u televizijskom su se sučeljavanju morala izjasniti i o politici prema Hrvatskoj. Za razliku od aktualne slovenske Janšine vlade, oba predsjednička kandidata misle da treba ratificirati hrvatski pristupni ugovor. Iako o ratifikaciji slično misle i Türk i Pahor, manje loše rješenje za Hrvatsku je Borut Pahor, ističe politički analitičar Davor Gjenero. Türk relativizira značenje brze ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu, a Pahor je svjestan problema koji će se pojaviti i pred slovenskim parlamentom, smatra.

Međutim postavlja se pitanje koliko je rezultat slovenskih predsjedničkih izbora uopće bitan za Hrvatsku ako je premijer Janez Janša, u čijem se mandatu ponovno zaoštrio odnos prema Hrvatskoj? (HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox