Bosch kani uzdrmati tržište revolucionarnim idejama

Bosch prodire na sasvim novo tržište ponudom tehnologije i usluga povezanih s parkiranjem. Pritom dobavljač tehnologija i usluga primjenjuje standardizirani pristup: Bosch pojednostavljuje potragu za parkirnim mjestima i postupno automatizira proces parkiranja. „Mobilnost budućnosti počinje danas – pametnim parkiranjem,” izjavio je član upravnog odbora tvrtke Robert Bosch GmbH dr. Dirk Hoheisel, komentirajući važnost spomenute tehnologije. Potencijalni su kupci Boschevih rješenja za parkiranje proizvođači vozila, operateri garaža za parkiranje te gradovi i zajednice diljem svijeta. Tvrtka je već ostvarila značajna postignuća u tom području, osobito kada se radi o sustavima za automatizirano parkiranje i vožnju. Zahvaljujući tom napretku, tvrtka Bosch ove će se godine naći na važnoj prekretnici. „U 2016. naš će promet na području sustava pomoći vozaču premašiti jednu milijardu eura”, izjavio je Hoheisel. Diljem svijeta gotovo 2500 Boschevih inženjera, što je oko 500 više nego prošle godine, radi na daljnjem razvoju sustava pomoći vozaču i automatizirane vožnje.

Polovica svih novih automobila opremljena je sustavom za pomoć pri parkiranju

U sklopu razvoju prema potpuno automatiziranom parkiranju, Bosch u idućih nekoliko godina planira na tržište plasirati više sustava za pomoć pri parkiranju. Ti sustavi pomažu vozačima izbjeći nesreću tijekom parkiranja ili ih čak jednostavnim dodirom tipke u potpunosti navode tijekom ulaza na parkirno mjesto. U Njemačkoj su sustavi za pomoć pri parkiranju najčešći sustavi pomoći u današnjim automobilima. Prema Boschevoj analizi podataka o registriranim vozilima iz 2014. godine, polovica (52 posto) od gotovo tri milijuna automobila registriranih te godine imala je upravo takav sustav. Slična je situacija i u drugim zemljama: u Belgiji i Nizozemskoj polovica svih novih automobila 2014. godine (50 posto) bila je opremljena sustavom za pomoć pri parkiranju. U Velikoj Britaniji radilo se o 19 posto automobila. Ti se sustavi uglavnom temelje na ultrazvučnim senzorima koje Bosch proizvodi od 1993. godine. Bosch od 1993. godine proizvodi ultrazvučne senzore koji su ključni dijelovi tih sustava.

Zahvaljujući Boschevim uslugama vozači više ne moraju tražiti parkirna mjesta

U tvrtki Bosch smatraju da automatizirano parkiranje započinje u vozilu – ali ima i mnogo širu primjenu. „Boscheva ponuda inteligentnih usluga omogućava uštedu vremena i smanjenje stresa jer obuhvaća i potragu za slobodnim parkirnim mjestima, što često zna predstavljati težak zadatak”, izjavio je Hoheisel. U Njemačkoj je za pronalazak parkirnog mjesta u prosjeku potrebno deset minuta.

Bosch skraćuje tu potragu na dva načina: kao prvo, posebni senzori zauzetosti na parkiralištima ili u garažama pronalaze i šalju obavijest o slobodnim parkirnim mjestima. Kao drugo, Bosch senzore koji postaju standardna oprema u sve većem broju vozila primjenjuje za potragu za parkirnim mjestima uz rub kolnika. Informacije se obrađuju u Boschevu oblaku za internet stvari i na temelju njih se izrađuju digitalne karte parkirnih mjesta. Primjerice, vozači mogu kartama pristupiti putem interneta ili putem navigacijskog sustava u svojem vozilu te dobiti izravno navođenje do područja s besplatnim parkirnim mjestima. „Izravna vožnja automobila do slobodnih parkirnih mjesta omogućit će i smanjenje zagađenja”, naglasio je Hoheisel. Današnji vozači u Njemačkoj tijekom svake potrage za parkirnim mjestom nepotrebno prevale i do 4,5 kilometara.

U budućnosti večernji izlazak na koncert više neće započinjati u garaži

„Parkiranje kakvo danas poznajemo u budućnosti više neće postojati”, izjavio je Hoheisel. Čak i prije kraja ovog desetljeća automobili će se sami moći odvesti do slobodnog parkirnog mjesta u garaži za parkiranje zahvaljujući Boschevoj tehnologiji. Vozači će jednostavno ostaviti automobil u zoni za preuzimanje izvan garaže za parkiranje i narediti automobilu da nađe parkirno mjesto putem primjerice pametnog telefona. Kada budu spremni za polazak, na isti će način automobil pozvati natrag na mjesto na kojem su izašli iz njega. „Večernji izlazak na koncert više neće počinjati i završavati u garaži punoj propuha”, izjavio je Hoheisel. Ta je inovacija moguća zahvaljujući Boschevoj pametnoj tehnologiji u vozilu i u garaži za parkiranje te njihovoj međusobnoj komunikaciji. „Potpuno automatizirano parkiranje bit će spremno za proizvodnju prije potpuno automatizirane vožnje”, rekao je Hoheisel. Parkiranje će se prvo uvesti u uporabu i zato što je lakše savladati pravne prepreke za uvođenje potpuno automatiziranog parkiranja, osobito one oko zahtjeva za registraciju vozila. Tema političkih rasprava diljem svijeta nužne su prilagodbe regulatornih zakona, koji su u Njemačkoj djelomično usklađeni s Bečkom konvencijom o cestovnom prometu.

  • Bosch pojednostavljuje potragu za parkirnim mjestima i automatizira proces parkiranja
  • Član Boschevog upravnog odbora Hoheisel: „Budućnost mobilnosti počinje danas – pametnim parkiranjem”
  • Očekuje se da će Boschev promet u području sustava pomoći vozaču u 2016. premašiti milijardu eura
  • Oko 2500 Boschevih inženjera radi na automatiziranoj vožnji i parkiranju

(PS/Z.R.)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox