Bosch uspostavio odjel za usluge povezane mobilnosti

Bosch nastavlja svoju transformaciju u pružatelja usluga mobilnosti. Njegov novi odjel Rješenja za povezanu mobilnost okupit će više od 600 zaposlenika za razvoj i prodaju digitalnih usluga za mobilnost.


One uključuju dijeljenje vozila, dijeljenje prijevoza i usluge utemeljene na povezivosti za vozače automobila. „Povezivost će temeljito promijeniti način na koji dolazimo od točke A do točke B, a pritom će pomoći u rješavanju postojećih problema u prometu. Ona nam služi kako bismo ostvarili viziju mobilnosti bez emisija, bez stresa i bez nesreća”, izjavio je dr. Volkmar Denner, predsjednik Boscheva upravnog odbora, na konferenciji o internetu stvari Bosch ConnectedWorld 2018. u Berlinu. Povezivost nudi ogroman poslovni potencijal.

Do 2025. godine na cestama diljem svijeta bit će više od 470 milijuna povezanih vozila (izvor: PwC). Za samo četiri godine od danas tržište usluga mobilnosti i povezanih digitalnih usluga vrijedit će 140 milijardi eura (izvor: PwC). „Povezana vožnja područje je rasta za Bosch. Rješenjima koje nudi Bosch nastoji ostvariti značajan dvoznamenkasti rast”, rekao je Denner. Planira se da novi odjel dodatno proširi postojeći asortiman usluga. Primjerice, Boscheve usluge za mobilnost šalju upozorenja o vozačima koji voze pogrešnim smjerom i pretvaraju pametne telefone u ključeve automobila. Najnovija od njih usluga je dijeljenja prijevoza koju nudi novoosnovano poduzeće iz SAD-a Splitting Fares Inc. (SPLT). Denner je u Berlinu predstavio i system!e. Povezane usluge za elektromobilnost trebale bi dodatno povećati prikladnost električne vožnje za masovno tržište.

Bosch počinje poslovati u području dijeljenja prijevoza

Jedno tržište rasta u području povezane mobilnosti jest ono za dijeljenje prijevoza, a obuhvaća mrežne usluge i aplikacije za suprijevoz (eng. carpooling) kao i za organizaciju prijevoznih usluga i taksija. Do 2022. godine broj korisnika dijeljenog prijevoza diljem svijeta trebao bi porasti za 60 posto na 685 milijuna (izvor: Statista). Zasad je većina takvih usluga usmjerena na osobe koje putuju u istom smjeru ili žele rezervirati vožnju u zadnji čas, dok se poduzeća i osobe koje putuju na posao ili fakultet ne smatraju prioritetnim korisnicima. Upravo tu nastupa SPLT. To novoosnovano poduzeće iz SAD-a koje je nedavno preuzeo Bosch razvilo je platformu koju poduzeća, sveučilišta ili gradska tijela mogu upotrebljavati za organiziranje dijeljenja prijevoza za svoje osoblje. Taj pristup B2B (poslovanje među poduzećima) izravno je usmjeren na osobe koje putuju na posao ili fakultet: aplikacija SPLT povezuje osobe koje žele podijeliti prijevoz na isto mjesto rada ili obrazovanja. Jedna je prednost toga činjenica da prijevoz dijele kolege, što znači da korisnici nikad ne moraju ući u vozilo s potpunim strancima. Algoritam za nekoliko sekunda pronalazi odgovarajući dijeljeni prijevoz, izračunava najbržu rutu kroz promet i tako preuzima nekoć dugotrajan zadatak usklađivanja mjesta i vremena polaska, najbolje rute i putnika. Dijeljenje prijevoza dobro je za živce, novčanik i okoliš. I poduzeća mogu imati ulogu u smanjenju gustoće prometa. „Povezivost nam omogućuje da drukčije sagledamo ne samo uporabu automobila, nego i cijeli način korištenja prijevoznim sredstvima”, izjavio je Denner.

Digitalne usluge za električna vozila

Boscheva podružnica COUP od 2016. godine u Berlinu nudi e-skutere za najam. Nakon uvođenja dijeljenja e-skutera u Parizu prošle godine ta će se usluga ove godine pokrenuti u Madridu. Time će ukupan broj e-skutera porasti na 3500. „Digitalne usluge potaknut će uporabu električnih vozila”, izjavio je Denner. Na konferenciji o internetu stvari glavni izvršni direktor Boscha predstavio je system!e, sveobuhvatni sustav komponenti povezanog elektrificiranog pogonskog sklopa i nova rješenja za električne automobile. Bosch je u tu svrhu električni pogon povezao sa svojom platformom Automotive Cloud Suite. Poduzeće razvija usluge utemeljene na mreži koje se oslanjanju na tu interakciju. U budućnosti će inteligentni električni automobili znati točno kada će im se potrošiti energija i gdje mogu pronaći sljedeće mjesto za punjenje.

Gotovo je s brigom oko dosega: usluge koje potiču svakodnevnu uporabu

Mnoge kupce automobila od električnog automobila odvraća zabrinutost da će im on stati usred putovanja. system!e osmišljen je da riješi upravo taj problem. Budući da je električni pogon povezan s oblakom, sustav može pružiti „proširenu prognozu dosega”. Algoritam uzima u obzir podatke o vozilu kao što je trenutačno stanje napunjenosti baterije, potrošnja energije pri grijanju ili klimatizaciji te vozačev način vožnje, kao i informacije iz okoline vozila. To uključuje trenutačno stanje u prometu i topografske podatke za ostatak rute. Na temelju tih informacija sustav može pouzdano izračunati točan doseg vozila. Za dulja putovanja električnim automobilom proširena prognoza dosega dopunjena je „pomoćnikom za punjenje”. Ta usluga zna gdje se nalaze sva mjesta za punjenje na određenoj relaciji, primjerice, od Münchena do Hamburga, pa može unaprijed isplanirati potrebna zaustavljanja radi punjenja, a upravlja i postupkom plaćanja. Zahvaljujući dodatnim informacijama, primjerice, o restoranima, kafićima i trgovinama, vozači mogu optimalno iskoristiti vrijeme punjenja te se opustiti. Treća usluga upravlja punjenjem vozila u pametnim domovima pomažući optimirati njihov način korištenja energije. S pomoću nje električni automobil integrira se u elektroenergetsku mrežu pametnog doma, što znači da baterija automobila dopunjuje stacionarni uređaj za pohranu za fotonaponski sustav kuće. Automobil tijekom dana upija višak solarne energije, a tijekom noći je po potrebi vraća. „Za Bosch mobilnost obuhvaća više od automobila. Zahvaljujući širini naše tehnološke stručnosti u brojnim područjima nema nam premca u razvoju i uporabi ekosustava za različite primjene“, izjavio je Denner.

3500 sudionika, 70 izlagača i 140 govornika

Boscheve aktivnosti u području interneta stvari vrlo su raznolike, a obuhvaćaju rješenja za povezanu mobilnost, povezanu proizvodnju te povezane energetske sustave i zgrade. Na konferenciji Bosch ConnectedWorld za industriju interneta stvari u Berlinu više od 70 izlagača pokazat će što je već moguće zahvaljujući internetu stvari i kako će on poboljšati svakodnevni život ljudi u budućnosti. Od 21. do 22. veljače u izložbenom prostoru od 10.000 četvornih metara na lokaciji „Station” u Berlinu sastat će se približno 3500 izaslanika. Osim Boscheva glavnog izvršnog direktora dr. Volkmara Dennera, među otprilike 140 govornika bit će dr. Dieter Zetsche (glavni izvršni direktor Daimlera), dr. Frank Appel (glavni izvršni direktor društva Deutsche Post DHL), i Johann Jungwirth (glavni direktor za digitalni sektor Volkswagena). U programerskom maratonu (eng. hackathon) otprilike 700 programera, zaposlenika novoosnovanih poduzeća i dizajnera razvijat će nove ideje za usluge povezane mobilnosti, automatiziranu vožnju, povezanu proizvodnju i logistiku te povezano življenje. Konferencija Bosch ConnectedWorld 2018. bit će peti događaj te vrste. To je jedna od najvećih konferencija o internetu stvari na svijetu.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox