Bošnjaković: Do kraja studenoga završavamo sa zakonodavnim aktivnostima za Poglavlje 23

Hrvatska će do kraja sljedećeg mjeseca donijeti još nekoliko zakona vezanih uz reformu pravosuđa, područje u kojem je najveći dio posla već napravljen i preostala je još provedba, izjavio je u utorak u Bruxellesu ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nakon razgovora u Europskoj komisiji.

Bošnjaković se u sjedištu Komisije sastao s povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding i povjerenikom za proširenje Štefanom Fuelom.

Mi smo obavili golemi dio posla, naš je plan do konca studenoga završiti sve zakonodavne aktivnosti, odnosno donijeti još nekoliko zakona, a nakon toga preostaje provedba, iako je i ona u mnogim segmentima već započela, rekao je Bošnjaković.

Ministar je rekao da je zakon o izboru Državnog sudbenog vijeća stupio na snagu prije nekoliko dana, 21. listopada, te da se izbor novog vijeća mora obaviti u roku od četiri mjeseca od dana stupanja na snagu toga zakona. Očekujem da će novo Državno sudbeno vijeće biti izabrano već krajem siječnja, rekao je.

Također bi uskoro s radom trebala početi državna škola za pravosudne dužnosnike, suce i odvjetnike. Raspisan je natječaj za 60 mjesta, na koji se prijavilo tristotinjak kandidata i prva generacija polaznika kreće u školu odmah na početku sljedeće godine, a početkom 2013. godine iz te bi škole trebali izaći prvi suci.

Što se tiče borbe protiv korupcije, ministar Bošnjaković je rekao da će također do kraja studenoga biti donesen zakon o oduzimanju imovine stečene kaznenim djelom ili prekršajem. Predstoji nam daljnja borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, a rezultati su vidljivi i dobri, rekao je ministar.

Poglavlje 23, Pravosuđe i temeljna prava, najteže je poglavlje u pristupnim pregovorima i o njemu će ovisiti završetak pregovaračkog procesa. O tome je u ponedjeljak u Bruxellesu s povjerenicom za pravosuđe Reding i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom razgovarala i premijerka Jadranka Kosor.

Povjerenica Reding dala je snažnu potporu premijerki Kosor u borbi protiv korupcije. Reding je rekla da Komisija u ""osjetljivom i golemom"" poglavlju Pravosuđe i temeljna prava ne analizira "samo riječi, nego i konkretne političke korake kako bi se pravosuđe u Hrvatskoj razvilo na način da bude neovisno, pošteno i brzo".

Vidjela sam golemi napredak u ovom području, naravno ostalo je još puno posla i složile smo se da trebamo ići zajedno u pravom smjeru jer bi to bilo odlično za Hrvatsku i odlično za Europu, rekla je Reding u ponedjeljak. (Hina)

 

Foto: Vlada

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox