Božićna akcija Hrvatskoga Caritasa "Za 1000 radosti"

Hrvatski Caritas (HC) pokrenuo je osmi put tradicionalnu božićnu akciju "Za 1000 radosti" kojom se prikuplja pomoć za tisuće najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj, a na konferenciji za novinare u Zagrebu predstavili su je predsjednik te obnašatelj dužnosti ravnatelja HC-a, varaždinski biskup Josip Mrzljak i vl. Fabijan Svalina.

Svrha je akcije pomoći obiteljima u potrebi kojima je, osobito u vremenu krize, potrebna snažna potpora društva u cjelini, rekao je Svalina. Hrvatski Caritas tijekom akcije, kako je rekao, u pomaganju potrebnima nastoji angažirati i motivirati što je moguće više građana i tvrtaka jer svi mogu pridonijeti u rješavanju problema siromaštva. Akcijom se osobito želi potaknuti na pomaganje djecu i mlade, dodao je. Novcem prikupljenim u akciji obiteljima u potrebi olakšat će se nabava hrane, plaćanje računa, kupnja lijekova i liječenje ili kupnja medicinskih pomagala, poboljšat će im se stambeni uvjeti, podmiriti troškovi za topli obrok djeci u školama. Novčano će se pomoći i obiteljima pogođenim nezaposlenošću, dugovima, oskudicom, bolešću ili smrću jednog od roditelja, rekao je.

Hrvatske šume darovale su božićna drvca pa će se i ove godine organizirati njihova humanitarna prodaja 18. prosinca na zagrebačkome Trgu bana Josipa Jelačića. Građani i tvrtke u akciju se mogu uključiti novčanom donacijom uplatom na žiroračun 2340009-1510126452, uplatom putem mrežne stranice (www.caritas.hr) donacijom proizvoda ili usluga, pozivima na donacijski telefon 060 9010.

U osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a u Zagrebu i u dječje vrtiće, Hrvatski Caritas poslat će 300.000 magneta s porukama o važnosti obitelji. Polovicom novca prikupljenog od te prodaje škole i vrtići pomoći će potrebne u svojoj sredini, a drugu polovicu novca dat će Hrvatskome Caritasu kako bi se pomogalo obiteljima diljem Hrvatske. Odredbom Hrvatske biskupske konferencije 2011. godina proglašena je pastoralnom Godinom obitelji, a njezin vrhunac povezan je s dolaskom pape Benedikta XVI. 4. i 5. lipnja 2011. u Zagreb. Biskup Josip Mrzljak je istaknuo da kršćani kao djeca Božja žele pokazati svijest da su međusobno braća i da ne smiju biti neosjetljivi za druge ljude te je zato Caritas dio djelovanja Crkve od njezinih početaka. Akciju je na konferenciji za novinare podupro i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je rekao da nakon konferencije za novinare idu posjetiti i pomoći obitelji s četvero djece iz Sesveta koja živi u kombiju.

Član Uprave Privredne banke Zagreb Dinko Lucić rekao je da ove godine doniraju 300.000 kuna, a još će novca dati i na druge načine, kao što je, na primjer, kupnja čestitki. Milan Žgela iz Hrvatskih šuma rekao je da Hrvatske šume, osim božićnih drvaca, obiteljima u potrebi doniraju i drva za ogrjev, a ravnateljica Osnovne škole Pavleka Miškine, gdje je održana konferencija, Vesna Vrbanović rekla je kako će ove godine sav prikupljeni novac darovati obitelji djece polaznika njihove škole kojoj je nedavno palo drvo na kuću. (Hina)

 

Foto: www.caritas.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox