Božićnica javnim tvrtkama dobitašima

Preko noći se promijenila politika štednje u javnim tvrtkama i zabrana božićnica i drugih oblika nagrađivanja zaposlenika tih tvrtki. Nekoliko se predsjednika uprava javnih poduzeća iznenadilo kad su od Vlade dobili preporuku da isplate božićnice, jer su ih lani u ovo vrijeme zbog iste odluke praktički razapinjali, piše Večernji.hr.

Ništa nije sporno, kaže jedan od potpredsjednika Vlade, već je riječ o tek nekoliko tvrtki koje su izoliran slučaj u priči o štednji.

Tako božićnicu imaju pravo isplatiti tvrtke koje potpuno posluju na tržištu, čije poslovanje i zaduženja nisu garantirani državnim jamstvima, koje ne primaju državne potpore, a posluju s čistom dobiti u tekućoj godini.

I zaista, među 25 tvrtki koje su navedene u popisu javnih kompanija od posebnog značaja i čija su financijska izvješća podastrta očima javnosti, tek je nekoliko njih koje bi po tim kriterijima imale pravo isplatiti božićnice. To su Croatia osiguranje, koja provodi zadnju godinu pod državnim jaslama, Hrvatska poštanska banka, čija je privatizacija propala, ali koja je i ove i prošle godine poslovala u plusu, a na popisu bi se mogli naći i ACI, Fina, Hrvatska lutrija, Narodne novine, Odašiljači i veze, Plovput i Janaf. To su tvrtke koje ispunjavaju sve uvjete koje im je Vlada postavila, a predsjednici uprava nekih od tih tvrtki čude se zašto je odluka donesena tek sredinom prosinca, kada se božićnica već trebala i isplatiti. PS/S.P.

(Izvor: Večernji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox