Branitelji ipak nisu jednakiji među jednakima

Zbog nedovoljnog broja zastupničkih glasova Hrvatski sabor nije danas izglasao Ustavni zakon o izmjenama i dopunama Ustava RH, kojim je Odbor za Ustav predlagao da se prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ubuduće reguliraju ustavnim zakonom.

 

Za taj je prijedlog glasovalo 69 zastupnika, dva su bila suzdržana, a 29 protiv, no, budući da je za izglasavanje ustavnih promjena potrebna dvotrećinska većina svih zastupnika, dakle najmanje 102 glasa, taj prijedlog nije dobio potrebnu većinu.

Na prijedlog HDZ-a o promjenama Ustava glasovalo se poimenično - za Ustavni zakon glasovali su zastupnici HDZ-a, HSS-a, HSP-a te nezavisni i zastupnici nacionalnih manjina, SDSS-ovi zastupnici bili su suzdržani, a protiv zastupnici SDP-a i HNS-a.

Predstavnici braniteljskih udruga, koji su glasovanje pratili s galerije, na početku glasovanja svaki glas "za" vladajućih zastupnika popratili su pljeskom, a oporbeni glas "protiv" glasnim negodovanjem. No, nakon upozorenja predsjednika Sabora Luke Bebića da se suzdrže od "izražavanja nekog posebnog raspoloženja" u sabornici, to je prestalo.

Prijedlog odluke o pristupanju promjeni Ustava podnijela je vlada 21. travnja ove godine, na inicijativu braniteljskih udruga, a prijedlog ustavnog zakona izradio je Odbor za Ustav. (Hina/MJ)

 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox