Branki Slavici razoreni Haiti donio titulu novinarke godine

Novinarka HTV-a Branka Slavica proglašena je na svečanosti u Novinarskom domu novinarkom 2010. godine, a nagradu je dobila za izvještavanje s potresom razorenog Haitija. Za najprestižniju novinarsku nagradu koja se tradicionalno dodjeljuje na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, bili su nominirani i Branimir Pofuk iz Jutarnjeg lista te slobodni novinar Ivica Radoš.

 

Od 744 članova Hrvatskog novinarskog društva (HND) koji su glasovali, 279 glasova dobila je Branka Slavica koja već šestu godinu prati zbivanja u SAD-u otkud pokriva i ostale zemlje u tom dijelu svijeta. Pofuk je dobio 198, Radoš 113, a 154 glasova bilo je nevažeće.

Slavica je lani kao jedina hrvatska novinarka nakon potresa na Haitiju, unatoč lošim uvjetima boravka i zaraznim bolestima svakodnevno slala izvještaje s ulica, iz sirotišta i bolnica i tako gledateljima približila razmjere i posljedice toga razornog potresa, stoji u obrazloženju. Lani je bila i jedan od rijetkih novinara koji je ušao u centar za obuku američke vojske Quantico. U svojim izvještajima prati rad američke Vlade i aktivnosti Hrvatske u SAD-u, a nerijetko snima i reportaže s prosječnim američkim građanima o problemima svakodnevnog života koji se mogu usporediti s hrvatskim problemima. Slavica je jedno od onih prepoznatljivih lica s malih ekrana koje svojom profesionalnošću, požrtvovnošću i hrabrošću demonstrira što su visoki standardi televizijskog novinarstva. Nagradu je umjesto nje primio kolega Aleksandar Stanković.

HND je danas objavio i dobitnike godišnjih nagrada za najbolje radove u pisanom, radijskom i televizijskom novinarstvu. Za dobitnika nagrade Otokar Keršovani za životno djelo proglašen je Dražen Vukov-Colić koji se na nagradi zahvalio putem internetske veze iz SAD-a.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka rekao je na svečanosti da je u Hrvatskoj malo tko zadovoljan stanjem slobode medija u Hrvatskoj. Poručio je da su ključne riječi novinarstva povjerenje publike i dosljednost.
Duka je pozvao građane da se na Svjetski dan slobode medija poslijepodne pridruže prosvjednom skupu HND-a i Sindikata novinara Hrvatske na kojem će se ukazati na glavne probleme novinarstva i položaja novinara u Hrvatskoj. (Hina/MJ)

 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox