Britanci ostaju u EU: Kada gori kuća vaših susjeda, morate mu pomoći ugasiti je

Britanski parlament odbio je prijedlog za nacionalnim referendumom o izlasku te zemlje iz članstva Europske unije, ali snažna protivljenja politici premijera Davida Camerona poljuljala su njegov autoritet i izazvala sumnje u opravdanost trajnog obvezivanja Velike Britanije prema EU.

Nije vrijeme za odlazak

Nakon više od pet sati rasprave u britanskom parlamentu, prijedlog za referendumom o članstvu u EU glatko je odbijen - s 483 glasa protiv i 111 za - zahvaljujući koalicijskim partnerima konzervativne stranke - proeuropski orijentiranim liberalnim demokratima te opozicijskim laburistima.

Kada gori kuća vaših susjeda, prvi impuls trebao bi biti da mu pomognete ugasiti je, ništa manji nego kad gasite vatru ne dosegne vašu vlastitu kuću. To nije vrijeme za rasprave o odlascima, rekao je Cameron u bučnom parlamentu.

Dok oni koji podržavaju članstvo Velike Britanije u EU tvrde da se 40 posto trgovine odvija u euro zoni te da bi odlazak iz EU prouzročio gospodarsku štetu za Britaniju, euroskeptici odbacuju takve bojazni ističući kako je Britanija prepustila suviše moći EU za koju smatraju da je nedemokratska i s previše regulativa te da koči ekonomski razvoj. (Hina/jk)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox