Bruto dobit poduzetnika u devet mjeseci 25 milijardi kuna

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatski su poduzetnici u prvih devet mjeseci ove godine ostvarili bruto dobit, odnosno višak prihoda nad rashodima u iznosu od 25,1 milijarde kuna. 

To je za 5,6 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a smanjenje bruto dobiti rezultat je bržeg rasta rashoda u odnosu na prihode, objavila je Fina na temelju podataka iz kvartalnih statističkih izvještaja hrvatskih poduzetnika.

Podaci su prikupljeni iz statističkih izvještaja 92.492 poduzetnika za prvih devet mjeseci ove godine, a s obzirom da su njihovi ukupni prihodi bili viši od ukupnih rashoda iz Fine ocjenjuju da su hrvatski poduzetnici u tom razdoblju relativno uspješno poslovali. Naime, hrvatski su poduzetnici u devet mjeseci ostvarili ukupno 458,9 milijardi kuna prihoda, a rashodi su iznosili 433,8 milijardi kuna. Pritom su ukupni prihodi povećani prema istom razdoblju prošle godine za 0,7 posto, dok su rashodi rasli po stopi od 1,1 posto.

Veći rast rashoda od prihoda, ističu iz Fine, smanjio je ekonomičnost poslovanja, s obzirom da je utroškom od 100 kuna ukupnih rashoda u prvih devet mjeseci ove godine ostvareno 105,79 kuna prihoda, dok je u istom razdoblju 2011. godine ostvareno 106,20 kuna. Tako pogoršana ekonomičnost uzrokovala je smanjenje ukupne bruto dobiti hrvatskih poduzetnika u prvih devet mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani za 5,6 posto. Po podacima Fine, više od polovice ukupnog broja poduzetnika, odnosno njih 50.791 ili 54,9 posto poslovalo je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci s bruto dobiti, dok je njih 41.701 ili 45,1 posto imalo bruto gubitak. Ti podaci, navode iz Fine, pokazuju da je u odnosu na isto razdoblje lani omjer poduzetnika koji su uspješno poslovati i onih koji to nisu ostao isti.

Iz statističkih izvještaja za prvih devet mjeseci ove godine razvidno je i da je broj zaposlenih kod hrvatskih poduzetnika u odnosu na isto razdoblje 2011. godine povećan za 1,5 posto (na temelju broja zaposlenih prema satima rada), dok su prosječne mjesečne neto plaće istodobno smanjene za jednu kunu. Zaposlenima kod poduzetnika, obveznika poreza na dobit, obračunata je prosječna neto plaća od 4.703 kuna, što ej nominalno na istoj razini kao lani, ali je zbog porasta potrošačkih cijena realno manje za 3,0 posto, navode iz Fine.

Također, podaci Fine pokazuju i da su u prvih devet mjeseci hrvatski poduzetnici u novu dugotrajnu imovinu investirali 27,2 milijarde kuna ili 2,4 posto više nego lani. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox