Bulić: Hrvati će služiti bogatašima i njihovim vilama

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić na konferenciji za novinare ustvrdio je da će turistički projekti kao što su "Brijuni-rivijera" i golf igrališta dovesti do toga da će domicilno stanovništvo biti nekvalificirana radna snaga koja će služiti "bogatašima i njihovim apartmanima i vilama".

 

Radi se o "državno-mafijaškim projektima", koji se provode "zajedno s ortacima iz Istarske županije", kaže Bulić, a kao pokriće izgradit će se nekoliko hotela. Ti projekti definitivno vode istarski narod u bijedu i siromaštvo. Bez industrijske proizvodnje i svojih proizvoda osuđeni smo na siromaštvo, rekao je Bulić dodavši kako je strategija razvoja gospodarstva Istarske županije, koja se temelji na turizmu, pogubna za lokalno stanovništvo, što potvrđuje i podatak od 10.855 nezaposlenih u Istri.

Osvrnuvši se na najavu istarskih hotelijera o potrebi više od pet tisuća sezonaca tijekom predstojeće turističke sezone, Bulić je upitao hotelijere koliko ugovora o radu na neodređeno vrijeme nude kuharima, konobarima, sobaricama i recepcionerima. Ako misle da će domicilno stanovništvo moći živjeti od tri do šest mjeseci sezonskog rada, onda su u zabludi jer je to nemoguće - kaže Bulić. Hotelijeri time potvrđuju da im interes nije razvoj već isključivo dobit, a o radniku se najmanje vodi briga i u njega nitko ne želi ulagati. Kao posljedica takve politike sada se iz Istre ide autobusom u Slavoniju dovoditi sobarice i spremačice, a ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ti autobusi će produžiti još nekoliko stotina kilometara do Rumunjske i Bugarske, zaključio je Bulić. (Hina/MJ)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox