Bye bye Kunić i Novak-Srzić

Na sjednici Programskog vijeća HRT-a iz drugog je pokušaja za vršiteljicu dužnosti glavne urednice HTV-a izabrana Gordana Mrđen, umjesto dosadašnje direktorice programa Hloverke Novak Srzić, dok je na mjesto v.d. urednika Informativnog programa HTV-a izabran Dražen Miočić umjesto dosadašnjeg Renata Kunića.

 

Jednoglasno je prihvaćen prijedlog privremenog ravnatelja HRT-a Josipa Popovca da se za v.d. glavnog urednika Hrvatskog radija izabere Duško Radić, a za v.d. urednika informativnog programa Hrvatskog radija Vladimir Kumbrija. Međutim, Popovčev prijedlog da se za v.d. glavne urednice HTV-a izabere Mrđen, a za v.d. urednika informativnog programa Miočić prvo nije bio prihvaćen, a potom je, nakon stanke, taj prijedlog ipak prihvaćen s osam glasova za i jednim protiv.

Prijedlog za izbor Mrđen i Miočića u prvom je glasovanju podržalo njih petoro, a protiv su bila četiri člana, a kako bi prošao trebalo je za njega glasovati šest od ukupno 11 članova Vijeća (od kojih dvoje danas nije bilo na sjednici). Nakon što je predsjednica Vijeća Nada Zgrabljić Rotar objavila stanku, a novinari očekivali da će Vijeće nakon stanke predložiti svoje kandidate (koje bi u tom slučaju, po Zakonu o HRT-u, trebalo dobiti dvotrećinsku podršku), sjednica je nastavljena nakon više od sat vremena tako što se ponovno glasovalo o Popovčenim prijedlozima, koji su prihvaćeni bez rasprave.

Gordana Mrđen (57) na HTV-u radi od 1990. Dugogodišnja je novinarka i urednica Redakcije za djecu i mlade HTV-a, a od listopada 2010. obavlja i poslove pomoćnice v.d. direktorice programa HTV-a Hloverke Novak-Srzić.

Po novom Statutu HRT-a ukida se dužnost direktora programa HTV-a i HR-a te će u prijelaznom razdoblju do imenovanja predsjednika uprave HRT-a za kojeg je danas usuglašen tekst natječaja, dužnosti glavnog urednika i urednika programa HR-a i HTV-a obavljati vršitelji dužnosti.

Prema Popovčevom prijedlogu za v.d urednicu Zabavnog programa potvrđena je Elisabeth Homsi, za Dramski program, umjesto Lade Džidić, izabran je Mislav Brumec, za Športski program potvrđen je Bruno Kovačević, Obrazovni program Mario Raguž, Strani program Dželal Hadžiselimović te Satelitski Karolina Vidović Krišto.

Hrvatski radio bez promjena

Na uredničkim mjestima Hrvatskog radija nije bilo promjena. Za v.d. urednika Obrazovnog i dječjeg programa potvrđena je Mejra Vindakijević, za Kulturno-znanstveni program Rajka Rusan, za dramski program Željka Turčinović, za Glazbeni program Marin Margitić, za Zabavni program Branka Marija Muvrin, za Dokumentarni program Dubravka Družinec Ricijaš, a za Športski program Ognjen Naglić.

Također su potvrđeni i vršitelje dužnosti urednika radiopostaja – za Dubrovnik Hrvoje Španić, Knin Afrodita Bibić, Osijek Davor Lončarić, Pula Tatjana Kaštelan, Rijeka Vladimir Rončević, Sljeme Ivanka Zorić, Split Vedrana Krstić Ivanišević, Zadar Toni Pajkin, a za međunarodni program Glas Hrvatske Domagoj Veršić.
Izabrani urednici stupaju na dužnost danom stupanja na snagu Statuta HRT-a, koji je prošli tjedan prihvatio Hrvatski sabor.

Član Vijeća Josip Jović ustvrdio je da su urednički prijedlozi za HTV udar na dvije osobe iz informativno političkog programa – dosadašnju v.d. direktorice programa Hloverku Novak Srzić te dosadašnjeg v.d. glavnog urednika Informativnog programa Renata Kunića. Jović je izrazio bojazan da je "tu bilo i političkih sugestija opcije koja se vidi pobjednikom". Kunić je međutim ustvrdio kako "tu ipak nije bilo politike".

Popovac je opovrgnuo tvrdnje o "političkim utjecajima" te svoje predložene promjene nazvao "osvježenjem" i "nastavkom kontinuiteta". Također se zahvalio Kuniću i Novak-Srzić koji su "svoj posao obavili u teškom mandatu", a suradnju s njima ocijenio je "jako dobrom".

Programsko vijeće HRT-a i Nadzorni odbor usuglasili su tekst javnog natječaja za predsjednika uprave HRT-a. Rok za prijavu je 20 dana od objave u Narodnim novinama, a kandidati za to mjesto, među ostalim, ne smiju biti u sukobu interesa po bilo kojoj osnovi. (Hina/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox