Čačić: Ako me osude povlačim se iz politike

Suočenjem dvoje prometnih vještaka koji su se sporili je li potpredsjednik vlade Radimir Čačić vozio prebrzo i neprilagođeno uvjetima na cesti kada se prije dvije godine sudario na mađarskoj autocesti okončano je ročište na suđenju za izazivanje prometne nesreće u kojoj su život izgubile dvije osobe.

I dok u nalazu novog vještaka Mihalya Rektora stoji da Čačić nije vozio prebrzo te da je smrt dvoje putnika u škodi fabije izazvao naknadni udar u ogradu autoceste vještak Zoltan Lovasz, koji je svjedočio i na prošlom ročištu, ostao je pri stavu da je za nesreću u prvom redu kriva neprilagođena brzina. Premda je dopustio da je brzina bila i manja od ranije procijenjenih 140 do 150 kilometara na sat Lovasz smatra da se Čačić nije prilagodio uvjetima na cesti čak i ako je vozio manje od dopuštenih 130 kilometara na sat.

Čačić je nakon suđenja kazao da su svi svjedoci, pa i prometni vještaci potvrdili njegove ranije izjave da je vozio prema propisima, ali da je nesreći pogodovao oblak magle u koji je upao neposredno prije sudara. To je, kako je naglasio, u svom prvom, a naknadno primijenjenom iskazu, potvrdila i preživjela putnica iz škode Zoltanne Hitter. Jedino otvoreno pitanje ostalo je kako to da je došlo do nesreće ako smo svi vozili prema propisima, kazao je Čačić.

U slučaju da bude bezuvjetno osuđen Čačić je jasno najavio povlačenje iz politike: Ako razina mog nehata koji je neupitan bude takva da dobijem bezuvjetnu kaznu povući ću se iz politike, a ovo što su sadašnje ekspertize pokazale potvrđuje moje izjave, ustvrdio je Čačić. No, ocijenio je da ukoliko sadašnja optužnica ne bude izmijenjena takvo što nije izgledno. Optužnica će vjerojatno morati biti promijenjena jer ako ostane ovakva neću biti osuđen niti na novčanu kaznu, zaključio je Čačić. 

Vještak nije vidio Čačićev automobil nakon nesreće

Vještak Rektor, čiji je nalaz povoljniji za Čačića od prvog vještačenja, zaključio je da prvotni sudar odnosno nalet Čačićevog chryslera na škodu nije bio prevelik. Svoj je nalaz, međutim, temeljio na mjerenjima zračnog jastuka čija je elektronika zabilježila brzinu otvaranja. Ali vještačenje je napravio prema podacima iz spisa jer Čačićev automobil, koji je ubrzo nakon nesreće prebačen u Zagreb pa ga nije uspio vidjeti. Novo ročište do kojega će Čačić na zahtjev svojih odvjetnika dobiti službeni prijevod današnje rasprave zakazano je za 17. travnja. (Hina/HT)

 

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox