Čačić: Država će se u RIZ Odašiljačima ponašati vlasnički odgovorno

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je kako će se država, kao vlasnik, u RIZ Odašiljačima ponašati odgovorno.

Zamoljen za komentira prosvjeda radnika koji za stanje u tom poduzeću prozivaju i njega, Čačić je za boravka u tvornici Elka rekao kako mu je žao što oni koji su prepolovili poslovanje RIZ-a i dalje manipuliraju.  Država je kao vlasnik odgovorna za stanje u RIZ-u i stoga će se i ponašati odgovorno, kazao je Čačić.

Stotinjak radnika RIZ odašiljača prosvjedovalo je na Markovu trgu tražeći da im Vlada omogući da kroz radničko dioničarstvo postanu većinski vlasnici tvrtke. Tražili su da im Vlada kao i radnicima Uljanika omogući da putem ESOP programa otkupe 64 posto dionica koje su u vlasništvu države. Tvrde da država nema pravo na tih 64 posto, jer nije dokapitalizirala tvrtku s 88 milijuna kuna, nego se radi o sredstvima koje su zaradili sami RIZ Odašiljači. 

To su devizna sredstva bivšeg društvenog poduzeća iz vremena SFRJ, koja su bila blokirana u SAD-u do 2003. godine, kada su vraćena hrvatskom Ministarstvu financija, kaže član Uprave RIZ Odašiljača Milić Bijelić. On odbija optužbe prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da su radnici RIZ Odašiljača već jednom kupili dionice po povlaštenim uvjetima, pa su ih 'prodali tajkunima'. 

Prosvjednici ne priznaju predsjednika Uprave Roberta Inkreta, kojega smatraju oruđem u ruci onih koji žele uništiti RIZ Odašiljače, te su mu onemogućili ulazak u tvrtku. Oni traže da USKOK i DORH ispitaju njihovu sumnju da neki vanjski dioničari žele otjerati tvrtku u stečaj kako bi se dokopali atraktivne lokacije u Božidarevićevoj ulici.  Uvjereni su da se njihove prijave USKOKU i DORH-u namjerno drže u ladici, jer u tim ustanovama, kako tvrde, još uvijek ima veliki utjecaj Božica Cvjetko, supruga Darka Cvjetka, koja je bila zamjenica glavnog državnog odvjetnika do 'afere Brezovica', nakon čega je i ona morala otići u mirovinu. 

Kako nema realnih izgleda da se slučaj RIZ Odašiljača riješi dogovorom, čini se da će o svemu na kraju odlučiti sud, a Udruga malih dioničara najavljuje tužbu zbog imenovanja Vesne Čižmar u NO tvrtke. (Hina/HT)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox