Čačić: Država nema novca za božićnice i regrese

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić najavio je danas da će Vlada uskoro početi pregovarati sa sindikatima javnog sektora o izmjenama kolektivnih ugovora jer država nema novca za prava poput božićnice i regresa, a najvažnije je očuvati radna mjesta.

Treba nam zadržavanje što više radnih mjesta, naročito onih koja su produktivna, a važna je i stabilnost plaća, rekao je Čačić novinarima nakon Vladine sjednice.

On vjeruje da su sindikati javnog sektora "usprkos gruboj retorici" spremni razgovarati i odustati od nekih prava jer su svjesni činjenice da nema novaca za sve beneficije iz kolektivnih ugovora.

Komentirajući prijedlog predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca Ivana Ergovića da se po uzoru na "porezni stup srama" za poduzetnike uvede i "stup srama" za birokrate, odnosno političare koji sprečavaju poduzetništvo, Čačić je rekao kako nitko ne sprečava javnost i poduzetnike da prozivaju ljude koji ne rade kvalitetno svoj posao.

Čačić je također podsjetio da su svojedobno mediji podržavali način kako je bivši premijer Ivo Sanader upravljao zemljom, a da je Porezna uprava tada radila svoj posao, puno ljudi danas ne bi bilo u zatvorima i na sudovima, jer bi na vrijeme shvatili kako netko vodi računa o "maloj disproporciji između imovine i prihoda".

Na upit je li istina da njegovo ministarstvo plaća emisiju na Hrvatskom radiju koju koristi za samopromociju, Čačić je odvratio da Ministarstvo gospodarstva ima dužnost i obvezu obavještavati javnost o svome radu. Postoji proračunska stavka za to, a postojala je i kod bivše Vlade, rekao je Čačić. (Hina/jh)

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox