Čačić: HNB čita brojeve, ali Vlada ima insajderski dinamični uvid

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas da je veći optimist od guvernera HNB-a Borisa Vujčića u pogledu gospodarskih očekivanja za Hrvatsku.

Čačić je to odgovorio upitan kako komentira očekivanja HNB-a da bi pad gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj u ovoj godini mogao biti nešto izraženiji u odnosu na ocjene središnje banke iz lipnja i da ukupna kretanja ne upućuju na početak oporavka.

HNB ima statični uvid te čita brojeve koji su mu dostupni, a svaka Vlada bi morala imati insajderski dinamični uvid, znati što radi i kuda ide i u tom smislu sam veći optimist od guvernera HNB-a, ne sporeći uopće njegove stavove. Zapravo, ne sjećam se kad se s njim nisam slagao, rekao je Čačić odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji "Euforia".

Analitičari Hrvatske narodne banke u jučer objavljenoj Informaciji o gospodarskim kretanjima navode kako, s obzirom na nešto nepovoljnija očekivana kretanja u okružju i kasniji početak realizacije javnih investicija, očekuju da bi pad gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj u ovoj godini mogao biti nešto izraženiji u odnosu na HNB-ove ocjene iz lipnja.

Očekivani BDP-a u 2012. mogao bi biti nešto slabiji od lipanjskih ocjena HNB-a, kada se očekivao pad od 1,6 posto, a očekivani oporavak u 2013. sporiji od lipnju projiciranog rasta od 1,3 posto za iduću godinu, navodi se u najnovijoj HNB-ovoj Informaciji o gospodarskim kretanjima. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox