Čačić: Moramo mijenjati Zakon o radu

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je da je što prije potrebno izmijeniti odredbe Zakona o radu koje su rigidne, ali da se neće zadirati u prava.

Sasvim sigurno nužno je i mijenjanje Zakona o radu i to u "u onim segmentima koji su potpuno neprihvatljivi, a to je ona apsolutna rigidnost da je on nepromjenjiv", kazao je Čačić odgovarajući prije sjednice Vlade na novinarski upit da li će za zadržavanje kreditnog rejtinga trebati mijenjati i Zakon o radu u dijelu koji se tiče produžene primjene pravnih pravila iz kolektivnih ugovora.

Izmjene Zakona u tom smislu će ići, no nisu nikakva socijalna drama niti zadiranje u prava. Mora se poštovati gospodarska situacija i kolektivni ugovori o tome moraju voditi računa, rekao je Čačić . To vi ne možete objasniti ni MMF-u, ni Fitchu ni bilo kome, ali mislim da o tome postoji konsenzus sa sindikatima. Svi smo svjesni da to jednostavno ne može. I ova zemlja, ako si misli pogledati u ogledalo i reći što treba učiniti, onda i to moramo učiniti, rekao je Čačić. Nije govorio o rokovima, no kaže je kako je to, ako se poštuje gospodarska situacija u kojoj se zemlja nalazi, potrebno napraviti što prije.

Govoreći o jučerašnjoj ocjeni agencije Fitch Ratings da predloženo smanjenje rashoda u hrvatskom državnom proračunu za ovu godinu ohrabruje, no da su planirani rezovi manji od ranije najavljenih te najavila da će ocjena rejtinga Hrvatske biti završena do kraja prvog tromjesečja, Čačić je rekao kako je ta agencija po prvi put izrijekom rekla da je smjer kojim Vlada ide dobar i da su mjere štednje nešto što je dobar pokazatelj. Kad ja govorim da je to dobro, možete to sumnjati, kad to kažu ministar Linić ili predsjednik vlade, možete to sumnjati i trebate, ali Fitch, vjerujte mi, nije pod našim utjecajem, kazao je. (Hina/HT)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox