Čačić: Ne bih komentirao je li Facebook najbolji medij za komunkaciju

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je da nema komentar na najavu predsjednika Uprave samoborskog DIV-a o Tomislava Debeljaka, putem facebooka, o otpuštanjima u splitskom brodogradilištu i u kojoj je fazi potpisivanje ugovora. 

Upravo zato sav taj ogroman novac koji je predviđen 1,263 milijardi kuna koje država ulaže u pokriće gubitaka, praznih hodova, neracionalnog poslovanja i plaćanja bitno većeg dijela ljudi nego što realno treba u toj proizvodnji i potrebnih otpremnina, sve to država nosi na svojim leđima i Debeljak s time nema ništa financijski, istaknuo je Čačić.

Tu prošlost nosi država, ali ono što on (Debeljak) ima je da obavi taj poslovni dio, postavi poslovanje na zdrave noge i da brodogradilište postane tržišno konkurentno. To neće biti lak zadatak, naglasio je Čačić. No, je li facebook najbolji medij za tu komunikaciju, to ne bih komentirao, rekao je Čačić novinarima nakon što je sa stranačkim izaslanstvom na Mirogoju obišao grobove istaknutih HNS-ovih dužnosnika.

HEP je bio u kolapsu 

Na upit o novom zaduživanje Hrvatske elektroprivrede, s obzirom na to da je proljetos rečeno kako je to posljednje zaduživanje, Čačić je ustvrdio da je to isto zaduživanje - revolvinzi i produženja.

Zatekli smo HEP u kolapsu, prošla vlada, bez obzira što je i HERA odobrila poskupljenje prije dvije godine, nije imala snage pogledati istini oči i stabilizirati bilancu. I ne samo to, uzimala je novac iz HEP-a da bi stabilizirala proračun i činila ga još slabijim. Sve to skupa dovelo je do situacije u kojoj je HEP do ožujka potrošio sve svoje rezerve i došao u probleme s plaćanjem dobavljačima. Mi smo nakon toga povukli poteze - i uravnotežili smo prihode i rashode kroz cijene energije, jer smo ju plaćali bitno skuplje no što smo ju ovdje prodavali, rekao je Čačić.

Podsjetio je da su bilance na polugodištu bile negativne kao, kako je rekao, posljedica svega što se do tada događalo, jer su odluke donijeli prije ljeta. Rejting agencije su spustile rejting HEP-a na podlozi prošlosti, a mi smo se našli u poziciji da stabiliziramo ukupno poslovanje i sve te mosne kredite unatrag za financiranje jednim velikim izdvajanjem od 500 milijuna dolara na svjetskom tržištu, kazao je Čačić.

Napomenuo je da je trenutno u tijeku "road show" i eksperti, konzultanti i HEP-ovi stručnjaci prezentiraju na svim europskim tržištima - Muenchen, Zuerich, Frankfurt i London - pozicije HEP-a. Prema informacijama koje imam, reakcije na svjetskim tržištima su jako dobre i prepoznaju se stabilnost i snaga nove strategije i politike i to će se moći provjeriti samim rezultatima izdanja već u ponedjeljak. Time prestaju sve potrebe za bilo kakvim mosnim kreditima i vratit će se svi postojeći krediti koji su pokrivali do tog izdanja obveznica i vrijednosnih papira i HEP će, nakon povrata svih tih sredstava, imati i snagu za daljnje uspješno poslovanje i sve investicijske cikluse koje je zacrtao. 500 milijuna dolara je veliko izdavanje bez jamstva države, samo na rejtingu i snazi kompanije i njezinoj perspektivi, istaknuo je Čačić. (Hina/HT)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox