Čačić: Posao s Končarom privodimo kraju, o Diokiju ne možemo voditi računa

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je da Vlada ima potpuno jasan stav po pitanju privatizacije brodogradilišta, ona moraju biti konkurentna uz zadovoljavanje uvjeta koje postavlja Europska unija te uz osnovnu pretpostavku da će brodogradnja u Hrvatskoj opasti kao djelatnost.

Odgovarajući na pitanja novinara o današnjem sastanku s vlasnikom Jadranskih ulaganja Danko Končarom, potencijalnim kupcem triju brodogradilišta (riječkog 3. maja, brodogradilišta Kraljevica i Brodotrogira), Čačić je nakon sjednice Vlade potvrdio da se posao privodi kraju. Naravno da se privodi kraju, rekli smo da ćemo to riješiti, mi ćemo takve odluke donijeti tijekom ovog tjedna, rekao je.

Razgovori o osjetljivim temama

Na pitanje novinara je li Končar ozbiljan investitor, Čačić je rekao kako su, što se Vlade tiče, ozbiljni svi investitori, "a naročito kad je riječ o ovako ozbiljnim temama kao što je brodogradnja", te dodao da svakome od njih Vlada pristupa maksimalno ozbiljno i analizira svaku ponudu na ravnopravan način. A odluke ćemo donijeti u skladu s interesima ove zemlje, naglasio je.

Na primjedbu novinara kako se stječe dojam da Končar jedno govori Vladi, drugo medijima, treće sindikatima, Čačić je kazao kako je "potpuno jasno da nije jednostavno komunicirati s javnošću na tako osjetljivim temama kad o odlukama ovise sudbine tisuća ljudi i obitelji".

Nisu pisala bankarska jamstva

 Končar je nakon današnjeg sastanka, komentirajući sumnje u kvalitetu jamstava koja je ponudio, izjavio da nikada nije ni nudio bankarska jamstva nego korporativna jamstva, a Čačić je upitan jesu li ta jamstva relevantna odgovorio kako je u tenderu "jasno pisalo da tražimo jamstva i dokapitalizaciju". Da se željelo napisati bankarska bila bi bankarska, da se željelo pisati 'u dijamantima' bilo bi 'u dijamantima'. Nisam ga ja pisao i ne mislim da je loše napisan, rekao je Čačić.

Upitan kako će se riješiti problem Diokija, Čačić je odgovorio kako je riječ o privatnoj tvrtki o kojoj Vlada, budući da nije vlasnik, ne može voditi računa na vlasnički način.

To je ozbiljna tvrtka s ozbiljnom proizvodnjom i izvozom pa u tom kontekstu, kao i o svakoj drugoj privatnoj tvrtki moramo voditi računa, ali ne na vlasnički način, jer mi nismo vlasnici. I sada izjave 'mi želimo tretman kao i zaposleni u javnim tvrtkama', bez ljutnje, ali to nije tako, rekao je Čačić. (Hina/jk)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox