Čačić s gradonačelnikom londonskog City-a tražio planove za investicije

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i gradonačelnik londonskog City-a Alderman David Wooton razgovarali su na sastanku u Vladi o investicijskim projektima u javnom sektoru, a nakon sastanka Wooton je kazao kako će Hrvatska nakon ulaska u Europsku Uniju biti uočljivija na investicijskom horizontu.

Nakon sastanka Wooton je ocijenio da ulazak Hrvatske u EU otvara velike poslovne mogućnosti te da će Hrvatska nakon ulaska u Uniju biti uočljivija na investicijskom horizontu, posebno za međunarodne investicijske fondove. U Hrvatskoj, prema njegovim riječima, postoji poslovi talent za čiji su razvoj potrebi dobri uvjeti i fizička infrastruktura, na čemu treba raditi. U tome smislu, rekao je da u Velikoj Britaniji postoji financijska i tehnološka ekspertiza koja bi mogla biti od pomoći Hrvatskoj. Interes britanske poslovne javnosti za Hrvatsku postoji oduvijek, a sada ga treba ojačati. Hrvatska mora naći načina da iskoristi svoja ljepote i položaj, rekao je Wooton, spominjući pritom Luku Rijeka i potrebu njezina povezivanja sa zaleđem.

Wooton je istaknuo da je pored velikih projekata, londonski City zainteresiran i za suradnju hrvatskih i britanskih malih i srednjih poduzeća te najavio studijsko putovanje grupe hrvatskih poduzetnika iz informatičkog i visokotehnološkog sektora Londonu tijekom listopada. Zaključio je da iz Hrvatske u London nosi vrlo pozitivne utiske i poruke. Čačić je izvijestio da je s Wootonom razgovarao o sudjelovanju britanskih investitora u realizaciji velikih investicijskih projekata javnog sektora. Podsjetio je da je u svibnju za vrijeme svoga boravka u Londonu na konferenciji Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) predstavio londonskom Cityu najveće investicijske projekte Vlade te održao nekoliko sastanaka o konkretnim projektima kao što su rekonstrukcija termoelektrane Plomin, projekti javno-privatnog partnerstva te monetizacija duga HAC-a i Autoceste Rijeka - Zagreb, za što je upravo danas objavljen javni natječaj.

Vlada želi do kraja godine investicije javnih poduzeća podići za 80 posto

O tim projektima bilo je riječi i na današnjem sastanku, kao i suradnji s jednom od najvećih svjetskih kuća za konzalting europskih fondova WYG, koja otvara u red u Zagrebu, a jedan od prvih projekata kojim će se baviti je "Zagreb na Savi", rekao je Čačić. Na novinarsko pitanje koji model monetizacije duga HAC-a i ARZ-a je povoljan za Vladu, Čačić je odgovorio je kako je potpuno jasno da Vlada želi zadržati vlasništvo nad HAC-om i ARZ-om, a koncesionaru za jednokratnu naknadu prepustiti upravljanje i održavanje. Druga dva uvjeta su kretanje cijene cestarina u skladu s inflacijom te održavanje koje će nakon isteka koncesije autoceste ostaviti u stanju kakvom su danas.

Upitan je li Vladin investicijski plan krahirao s obzirom na je investicijska aktivnost javnih poduzeća podbacila u odnosu na plan, Čačić je odgovorio da Vlada želi do kraja godine investicije javnih poduzeća podići za 80 posto u odnosu na prošlu godinu te da vjeruje da se to može postići. Na pitanje koji projekti javno-privatnog partnerstva se provode ili su u planu, odgovorio je da bi tijekom studenog trebali biti raspisani natječaji za izbor privatnog partnera u obnovi škola u Varaždinskoj županiji, Dubrovniku, Zagrebu i Međimurju, a tu je i obnova nekoliko bolnica te pravosudnih objekata u zapadnom dijelu Zagreba. Ti projekti ukupno su vrijedni 1,8 milijardi kuna, rekao je Čačić. (Hina/HT)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox