Čačić: Struja će poskupjeti zbog cijelog niza razloga

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je kako više od godinu dana postoji suglasnost Hrvatske regulatorne agencije (HERA) za porast cijene električne energije zbog cijelog niza ekonomskih razloga, a među ostalim i zbog porasta cijene nafte i plina, koji bitno utječu i ključni su elementi u cijeni proizvodnje struje.

Postoji pripremljen elaborat i za plin, a naftu pratimo po jednoj formuli kojoj, nažalost svjedočimo svakodnevno, no ta poskupljena nafte ne poskupljuju samo vožnju automobila nego i proizvodnju struje. Prema tome, neizbježno je da se taj utjecaj reflektira i na promjene cijene struje, izjavio je Čačić novinarima uoči današnjeg 11. Izbornog sabora HNS-a u Zagrebu.

Naglasio je kako je tu važno da se ide u blokovima, koji vode računa i o socijalnim kategorijama.

Zamoljen da komentira najave ministra Linića kako postoji mogućnost da se PDV tvrtkama naplaćuje tek nakon što tvrtke naplate račun, te je li to točno, prvi potpredsjednik Vlade Čačić je kazao kako je to dobro poznata i vrlo stara ideja koja je vrlo zahtjevna. Mislim da ćemo oprezno, dodao je.

"Dioki je privatna tvrtka"

Na pitanje novinara što će biti s Diokijem te imali li kakvih pomaka, Čačić je odgovorio, kako "kaže deseti jubilarni put", da je Dioki privatna tvrtka, i da svaki pokušaj tretmana Diokija kao nečega gdje bi država trebala isforsirati plaće ili preuzimati odgovornost, otvara Pandorinu kutiju s beskonačnim brojem privatnih tvrtki.

Ne postoji ni jedan radnik u ovoj zemlji koji se tada ne bi našao pozvanim da dođe pred Vladu i traži tretman kao da je zaposlen u državnom sektoru. To naravno ne znači da o svakoj tvrtki, pa tako i o Diokiju, kao segmentu gospodarstva, država pa tako i ja kao ministar gospodarstva ne trebamo voditi računa i tražiti načine da se nađu rješenja, kazao je Čačić. (Hina/jk)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox