Čačić: Treba rušiti administrativne barijere

Hrvatska i Austrija trebaju intenzivirati gospodarsku suradnju, a mogućnosti za unapređenje suradnje postoje, ocijenio je prvi potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić koji je u Beču sudjelovao na skupu Hrvatski gospodarski dan te razgovarao s austrijskim dužnosnicima.

O daljnjem jačanju gospodarske suradnje Hrvatske i Austrije Čačić je razgovarao s austrijskim ministrom gospodarstva, obitelji i mladeži Reinholdom Mitterlehnerom, ministrom poljoprivrede, šumarstva, okoliša i vodnog gospodarstva Nikolausom Berlakovichem te predsjednikom Austrijske gospodarske komore Christophom Leitlom. U izjavi novinarima Čačić je razgovore s austrijskim dužnosnicima ocijenio kvalitetnim, a Hrvatski gospodarski dan korisnim skupom koji će doprinijeti jačanju gospodarske suradnje i unapređenju prijateljskih odnosa.

Mogućnosti za unapređenje gospodarske suradnje postoje i suradnju treba intenzivirati, kazao je Čačić. Nastao je novi moment u gospodarskoj suradnji jer je Hrvatska pred pristupom u EU. Zato je važno definirati zajedničke strategije, rekao je. Do sada smo imali snažnu nazočnost austrijskih investitora u financijskom sektoru, telekomunikacijama i trgovini, a minimalno u proizvodnji, kazao je Čačić koji se zauzeo za više greenfield projekata u Hrvatskoj. Dodao je da je s austrijskim ministrom gospodarstva razgovarao o suradnji u energetici, razvoju obnovljivih izvora energije, infrastrukturi, turizmu.

Austrijanci su zainteresirani za ulaganje u razvoj obnovljivih izvora energije, posebice iz biomase, u turizmu velike mogućnosti postoje u nautičkom turizmu, kongresnom turizmu, projektima vezanim za golf, itd. Čačić je kazao i kako je s ministrom gospodarstva razgovarao i o obnovi rada mješovite austrijsko-hrvatske komisije za gospodarsku suradnju koja se, po njegovim riječima, nije sastala tri godine te je "od afere Sanader do danas sve stalo". Na pitanje austrijskih novinara da se investitori iz te zemlje žale na investicijsku klimu u Hrvatskoj, Čačić je odgovorio da su barijere na obje strane te da ih treba rušiti i oslobađati tržište. Treba rušiti administrativne barijere, što znači pripremiti pravni okvir za ulaganja u Hrvatsku, riješiti pravne odnose, imati čiste imovinsko-pravne odnose, eliminirati korupciju, rekao je. Dodao je i da najavljeno osnivanje Agencije za investicije i konkurentnost treba doprinijeti proaktivnom kreiranju projekata koji će se ponuditi tržištu. (Hina/HT)

 

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox