Čačić u Austriji traži nove ulagače

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u pratnji pomoćnika ministra i suradnika boravi u Beču, gdje će sudjelovati na forumu Hrvatski gospodarski dan na kojem je najavljeno 70 hrvatskih i 80 austrijskih gospodarstvenika.

U sklopu posjeta, prvi potpredsjednik Čačić održat će sastanke s ministrima Vlade Republike Austrije, Reinholdom Mitterlehnerom, ministrom gospodarstva, obitelji i mladeži, Nikolausom Berlakovichem, ministrom poljoprivrede, šumarstva, okoliša i vodnog gospodarstva te s Christophom Leitlom, predsjednikom Austrijske gospodarske komore.

Razgovarat će o suradnji u području energetike, turističkih projekata, procesne industrije, prehrambene industrije, a sve u cilju jačanja gospodarske suradnje između dviju zemalja, kao i davanja smjernica i konkretnih prijedloga za daljnje jačanje sveukupnih bilateralnih gospodarskih odnosa. Glavna tema susreta hrvatskih i austrijskih gospodarstvenika bit će Hrvatska kao dio EU gospodarstva, a prvi potpredsjednik Čačić održat će sastanak i s predstavnicima tvrtki dviju zemalja.

Austrija je prvi ulagač u Hrvatsku. Od 25,6 milijardi eura izravnih inozemnih ulaganja u Hrvatskoj od 1993. do kraja trećeg tromjesečja 2011. godine, Austrija je uložila 6,37 milijardi eura ili 24,8 posto. Najveća austrijska ulaganja su u hrvatski financijsko-bankarski sektor, telekomunikacije, u proizvodnju sanitarne keramike, betonskih i gipsanih proizvoda, u osiguravajući sektor te trgovinu.

U 2011. godini ukupna robna razmjena između dvije zemlje iznosila je 1,12 milijardi eura, što je smanjenje od 5,6 posto u odnosu na 2010. Od toga je hrvatski izvoz u Austriju iznosio 493,2 milijuna eura sa porastom za 4,6 posto, dok je hrvatski uvoz iz te zemlje lani iznosio 631,9 milijuna eura, što je za 12,3 posto manje nego u godini prije. Pokrivenost uvoza izvozom u 2011. iznosila je 78 posto. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox