Čačić: U javnu upravu će se ulaziti i izlaziti po kriteriju kvalitete

Predsjednik HNS-a i budući potpredsjednik vlade Radimir Čačić najavio je u Dnevniku Nove TV da će nova vlada s proračunom za 2012. izaći što je ranije moguće i da on mora biti manji, a da se u mirovine iz rada i u plaće neće dirati.

Naveo je kako će se s proračunom za 2012. izaći što ranije, moguće i već u siječnju i dodao da mora biti manji - i apsolutno i relativno. Mirovine iz rada se ne diraju, plaće u javnoj upravi neće se dirati, ali smanjit će se masa plaća i uvest će se kriterij krivulje uspješnosti, rekao je. Sadašnje stanje jest - tko jednom uđe u javnu upravu, izlazi kada ide u mirovinu i to stanje će se mijenjati. To znači da će se prema kriteriju kvalitete ulaziti i kriteriju nekvalitete izlaziti. I tako svake godine, a ne samo jednokratno, poručio je Čačić.

Otkazi u javnoj upravi

Na pitanje znači li to da se plaće neće dirati, ali da će u javnoj upravi biti otkaza, Čačić je odgovorio: Tako je. Naravno u razmjerima koji su primjereni jednom preciznom definiranju potreba koje javna uprava danas ima i koje će imati sutra s obzirom na ulazak u EU. To nisu nikakvi spektakli, nikakvi otkazi za desetine tisuća ljudi, kazao je Čačić.

Izrazio je očekivanje da direktori javnih tvrtki daju mandate na raspolaganje. Apsolutno. To je minimum koji mogu učiniti. Građani su dali mandat drugoj vladi koja ima pravo na sve ključne funkcije, odgovorio je Čačić i dodao da su stvari jasne i kada je riječ o kriterijima: rad na tragu programa nove vlade i zadovoljavanje svih stručnih standarda.

Kreditni rejting

Na upit novinara je li u ovom trenutku gore spašavati kreditni rejting ili rješavati nelikvidnost, Čačić je odgovorio: I jedno i drugo. Rejting je direktno dodatno zaduženje od oko milijardu eura na postojeći novac. Dakle, ništa nismo dobili, a bit ćemo zaduženi više za milijardu eura, ako se realizira ovo što nam prijeti.

Kao budućeg potpredsjednika Vlade rekao je i da ga "jako zabrinjavaju" poruke kreditnih agencija da će se smanjivati kreditni rejtinzi u 15 zemalja Europske unije.

Na pitanje što ako padne kreditni rejting, rekao je da ga moramo dizati svim snagama. (Hina/jk)

 

 

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox