Čak 30 posto zaposlenih priznalo da su posao dobili preko veze

Zapošljavanje putem obiteljskih ili prijateljskih „veza“ u Hrvatskoj je gotovo uobičajena pojava, pokazalo je istraživanje portala www.posao.hr na temu “Nepotizam i dobivanje posla“, piše Večernji.hr.

U istraživanju, provedenom u listopadu na na 1443 ispitanika putem stranica portala, čak 88,2% ispitanika izjavilo je kako je svjedočilo nepotizmu prilikom zapošljavanja drugih osoba. Gotovo trećina ispitanika (30,2%) izjavila je kako je trenutačni posao dobila uz pomoć "veze" ili poznanstva, a 11,4% je na taj način zaposleno na bivšem radnom mjestu. Više od polovine ispitanika (58,4%) istaklo je kako se nikad nije zaposlilo putem veze ili poznanstva.

Među ispitanicima provedenog istraživanja uvriježeno je mišljenje da se poslovi u Hrvatskoj najčešće dobivaju putem "veze" (74,8%). Porazan je podatak da samo 1,5% ispitanika smatra da se poslovi u Hrvatskoj dobivaju uobičajenim načinom javljanja na natječaje, a 23,7% ispitanika misli kako se poslovi podjednako dobivaju i putem „veza“ i putem javljanja na natječaje.

Iako je u svijetu uobičajeno da se nepotizam pri zapošljavanju događa u malim i/ili obiteljskim kompanijama tj. u privatnom sektoru, prema mišljenju ispitanika, kod nas je situacija nešto drukčija. Naime, ispitanici smatraju da se nepotizam događa na svim razinama tržišta.

Tri četvrtine ispitanika (77,5%) odgovorilo je da smatra kako se isti podjednako događa u privatnom i javnom sektoru, 19,8% njih misli da je češći u javnom, a samo 2,7% njih odgovorilo je da se nepotizam češće događa u privatnom sektoru.

Provedeno istraživanje pokazalo je kako je nepotizam pri zapošljavanju vrlo aktualan problem na našim prostorima. Poslodavci, neovisno o sektoru u kojem se nalaze, još nisu svjesni da je svako zapošljavanje osobe koja nije kvalificirana i kompetentna za određeno radno mjesto često korak unazad za tvrtku.

"Radni kolektiv u kojem se zapošljavanje događa putem "veze" često nije stabilan, jer ne postoji sustav pravednosti među zaposlenicima. Također, jedna od opasnosti jest i nedostatak motivacije zaposlenika koji unutar takve okoline neće dati svoj maksimum jer uviđaju da se napredovanje ne događa prema zaslugama" - izjavio je Saša Jurković, direktor portala posao.hr.

Što se tiče ulaska Hrvatske u Europsku uniju i ove problematike u zemljama članicama, samo 15,2 % ispitanika smatra kako je stanje u zemljama članicama uređenije, dok 63% njih smatra da je nepotizam i tamo prisutan, no u manjoj mjeri u odnosu na Hrvatsku. Iako nepotizam nije precizno definiran zakonom, moralni aspekt dobivanja posla putem „veza“ ili poznanstva u vlastitom slučaju unatoč nekvalificiranosti za isti, ispitanicama je u teoriji ipak važan. Najveći postotak ispitanika, njih 35,8% smatra kako nije u redu prihvatiti posao putem "veza" ili poznanstva jer posao zaslužuje dobiti najbolji kandidat. No, budući da je kriza značajno utjecala na tržište rada, 28,7% ispitanika smatra da je u redu prihvatiti posao pod tim uvjetima jer ga je danas jako teško naći, a 8,7% ispitanika da je u redu prihvatiti takav posao jer bi ga potencijalno mogao dobiti netko drugi tko također nije kvalificiran.

Iako je nepotizam uobičajen i prisutan u tvrtkama, ispitanici su pokazali kako nisu skloni reagirati na njega – najveći broj ispitanika, njih 31,4% ne bi reagiralo jer ne žele riskirati svoje radno mjesto, 22,3% ne bi ništa poduzelo ako zaposlena osoba ima potrebne kvalifikacije, a 13,1% smatra da ih se ne tiče kakve se odluke u tvrtki donose. Samo 9,9% ispitanika bi reagiralo na zapošljavanje putem „veze“ ako osoba nije kvalificirana za posao, a 12,1% bi to napravilo ako to ne bi ugrozilo njihovu poziciju. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr/Posao.hr) 


Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox