cargo-partner postaje dio Nippon Express Group

Dok cargo-partner slavi svoju četrdesetu godišnjicu, vlasnik i osnivač kompanije Stefan Krauter odlučio je prodati austrijskog globalnog logističkog ponuđača japanskom javnom dioničkom društvu Nippon Express Holdings, koje je ujedno matična kompanija Nippon Expressa (NX), APC-a, Franco Vago-a i drugih.


Počevši s radom 1983. godine, sa samo pet zaposlenika na aerodromu u Beču, razvijajući kompaniju gotovo u potpunosti organski do sadašnjih četiri tisuće zaposlenika u 40 zemalja širom svijeta, Stefan Krauter već je ranije prepustio upravljačku palicu svom menadžment timu, a sada je predao i vlasništvo svom "idealnom nasljedniku", NX-u.

Nakon što je prvi put premašio milijardu eura prometa širom svijeta 2020. godine, promet cargo-partnera povećan je za 72%, dosegnuvši preko 1,8 milijardi eura u 2021. godini, da bi dalje porastao na 2,06 milijardi eura u 2022. godini.

Liderstvo agilnih osnivača nosi značajne prednosti, ali od određene faze, izuzetno profesionalno i dugoročno stabilno vlasništvo je veća prednost. Izazov i odgovornost osnivača je odlučiti o oba nasljedstva - upravljanju i vlasništvu - u pravom trenutku. Ne prerano, kako bi se moglo osigurati  stabilno unutrašnje upravljanje, ali svakako ni prekasno, kaže Stefan Krauter. Zbog toga smo zajedno s Korporativnim Izvršnim Odborom kompanije počeli procjenjivati različite mogućnosti za budućnost cargo-partnera.

Krauter dalje objašnjava: Također bi bila dobra opcija za menadžment i zaposlenike da nastave potpuno samostalno, ali budući da smo idealnog novog strateškog vlasnika pronašli u NX Grupi, na kraju smo bili uvjereni da je to pravi put. Slijedeći dosadašnju politiku integracije koju smo vidjeli od strane NX Grupe, cargo-partner će ostati cargo-partner u pogledu organizacije i brendiranja - i postat će najjači cargo-partner ikada!

Dogovor je potpisan 12. svibnja 2023. godine i stupit će na snagu nakon uobičajenih regulatornih odobrenja (protiv-monopolskih i FDI) u roku od procijenjenih četiri do sedam mjeseci, zajedno sa zaključivanjem ugovora.

Obje organizacije imat će koristi od značajne sinergije zahvaljujući globalnoj pokrivenosti i uredima u cijelom svijetu, proširenom portfelju usluga, ojačanoj regionalnoj proizvodnji i IT stručnosti, povećanom obimu poslovanja i drugim pogodnostima. NX Group će imati koristi od naše snažne i opsežne mreže u srednjoj i istočnoj Europi koja idealno nadopunjuje NX-ovu postojeću mrežu, dok će cargo-partner napraviti veliki iskorak na trgovinskim rutama unutar Azije i preko Pacifika, kaže Stefan Krauter, te dodaje: cargo-partner će također nastaviti surađivati s trenutnom globalnom mrežom agenata, težiti proširenju ove sekcije svog poslovanja i podržati je u budućnosti s nadograđenom platformom koja je trenutno u razvoju.

Ja ću nastaviti podržavati tranziciju u novoj ulozi u Korporativnom Nadzornom Odboru kompanije i u savjetodavnoj funkciji prema Izvršnom Odboru. Fokusirat ću se na pametnu djelomičnu integraciju s novim vlasnicima, kao i na druga pitanja koja se odnose na strategiju, spajanja i preuzimanja te ESG. Kakav zanimljiv i nagrađujući izazov na kraju moje karijere!, kaže Krauter.

Tijekom pripreme ove transakcije, cargo-partner je imao savjetodavnu podršku od strane J.P. Morgan-a (financije), ValueAdd-a (financije), BCG-a (komercijalno), Schönherra (pravno) i Deloittea (računovodstvo i porezi). PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox