Carinski sindikat: Država se prema nama odnosi maćehinski

Nedavno uhićenje carinika na graničnom prijelazu Macelj zbog korupcije rezultat je maćehinskog odnosa države prema carinskoj službi te utjecaja politike koju zauvijek treba izbaciti iz te djelatnosti, ocijenili su čelnici Carinskog sindikata Hrvatske (CSH) koji predstavlja više od polovice od 3200 zaposlenih u carinskoj službi.

Glavni krivac za takvo stanje, zbog kojeg se cijela carinska služba i svi djelatnici smatraju korumpiranima, jest carinska Uprava jer je vodila lošu kadrovsku politiku, pogotovo dolaskom bivšeg ravnatelja Mladena Barišića koji se više bavio politikom nego carinskom službom, a to sada dolazi na naplatu, rekao je predsjednik CSH Božo Prka na konferenciji za novinare.

Predsjednik sindikata smatra kako te slučajeve ne treba poistovjećivati s cijelom službom jer velika većina djelatnika pošteno radi svoj posao za nisku plaću. Odgovornom smatra i unutarnju kontrolu unutar službe, koja se bavi trivijalnim prekršajima te smatra bitnim da se ne prejudicira bilo čija krivnja jer je bilo slučajeva poput onoga u Koprivnici gdje su carinici nakon šest godina sudskog procesa proglašeni nevinima i vraćeni na posao.

Zaostajanje plaća

U sindikatu upozoravaju na dugogodišnje zaostajanje plaća u carini zbog kojega je ona danas kadrovski devastirana. Navode kako su plaće djelatnika s VSS-om pet tisuća kuna, a onih s VŠS-om, koji rade na pregledu robe i carinjenju i o kojima ovisi punjenje državnog proračuna, od 3800 do 4500 kuna bez dodatka za smjenski rad.  (Hina/jk)

 

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox