Čelnici Kongresa i Obama postigli dogovor o proračunu

Čelnici američkog Kongresa i predsjednik Barack Obama postigli su dogovor o proračunu nešto više od sat vremena prije isteka krajnjeg roka u petak u ponoć, izbjegavši u posljednjem trenutku djelomičnu obustavu rada državne uprave.

 

Sporazum, prema kojem se proračunski rashodi u ovoj godini smanjuju za 38 milijardi dolara, objavili su odvojeno predsjednik Predstavničkog doma Kongresa, republikanac John Boehner i čelnik senatske većine, demokrat Harry Reid, izvijestio je u subotu američki javni radio NPR.

 

Dogovoreno smanjenje rashoda iznosi oko jedan posto od ovogodišnjeg prijedloga saveznog proračuna SAD-a

Složili smo se oko povijesnog iznosa ušteda za ostatak ove fiskalne godine, kao i oko kratkoročnog premoštenja, koji će nam dati vremena da izbjegnemo obustavu dok taj dogovor prihvate oba doma Kongresa i predsjednik - rekli su Reid i Boehner u zajedničkoj izjavi.

Obama je pozdravio sporazum kao "najveće godišnje rezanje potrošnje u povijesti" SAD-a, dok je Boehner kazao da će sporazum smanjiti državnu potrošnju u idućih 10 godina za 500 milijardi dolara. Sa zadovoljstvom mogu objaviti da će cijela savezna vlada sutra raditi, jer su Amerikanci različitih uvjerenja danas opet našli zajedničku riječ - rekao je Obama u televizijskoj izjavi iz Bijele kuće.

Obama je 1. veljače 2010. Kongresu podnio prijedlog proračuna za 2011. vrijedan 3820 milijardi dolara, uz predviđenih 2170 milijardi dolara prihoda i 1650 milijardi dolara deficita.

Senat, a nakon ponoći i Predstavnički dom, prihvatili su zakonsku mjeru o kratkoročnom financiranju savezne vlade do idućeg četvrtka, što će omogućiti Kongresu da izglasa dogovoreni proračun do kraja sadašnje fiskalne godine, koja u SAD-u završava s 30. rujna. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox