Čelnici u Muenchenu zatražili reforme na Bliskom istoku

Vodeći svjetski državnici okupljeni na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu osudili su nasilje u Egiptu i pozvali čelnike zemalja Bliskog istoka da hitno provedu demokratske reforme, prenose agencije.

 

Nad Bliskim istokom bjesni "oluja svih oluja" i regionalni lideri moraju brzo provesti demokratske reforme ili će se u suprotnome suočiti s još većom nestabilnošću, izjavila je američka državna tajnica Hillary Clinton, prenosi Reuters.

 

Govoreći na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, Clinton je rekla da je izostanak demokratskih reformi, u kombinaciji s rastućom populacijom mladih i novim internetskim tehnologijama, zaprijetio starome poretku u regiji ključnoj za američku sigurnost.

Regiju pogađa oluja svih oluja koja sa sobom nosi snažne nove trendove - kazala je Clinton. To je ono što je izvelo prosvjednike na ulice Tunisa, Kaira i gradova diljem regije. Status quo je jednostavno neodrživ - istaknula je.

Obamina administracija već je nekoliko puta pozvala egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da se pripremi za "miran silazak" s vlasti, uslijed nezapamćenih prosvjeda protiv njegove 30-godišnje vladavine.

 

I glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon smatra da nemiri u Egiptu, Tunisu i drugim arapskim zemljama ukazuju na "nedostatak demokracije". On je okupljenima na konferenciji rekao da sigurnost donosi mir i napredak, a "tamo gdje je nema vlada kaos i neizvjesnost".

Uzroci nestabilnosti su neizvjesnost, siromaštvo, neispunjena očekivanja, loša vladavina, korupcija i nedostatak demokracije - upozorio je Ban Ki-moon u Muenchenu.

 

Brza promjena prema novom političkom vodstvu i političkoj reformi u Egiptu je nužna, jer bi odgoda izazvala nestabilnost koju Zapad ne bi prihvatio - istaknuo je britanski premijer David Cameron, navodi AFP.

U Egiptu nema stabilnosti. Trebamo promjenu, reformu i tranziciju da bismo postigli stabilnost - dodao je on ističući kako promjena mora biti brza.

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel drži da međunarodna zajednica ima pravo poduprijeti prodemokratske prosvjednike u Egiptu, ali da političke promjene moraju biti mirne.

U Egiptu će se dogoditi promjene... no moraju se provesti tako da se sačuva mir - istaknula je Merkel koja smatra da izbori na početku procesa demokratskih reformi ne bi bili dobri.

 

I dok europski čelnici žele osnivanje vlade sa širokom političkom bazom, neki se boje trenutnog odlaska ili ostavke predsjednika Mubaraka jer bi to moglo dovesti do zrakopraznog prostora, pogodnog za širenje nasilja ili vjerske pobune.

47. Muenchenska sigurnosna konferencija, koja slovi kao najvažniji svjetski forum za obrambena i sigurnosna pitanja, okuplja oko 350 predstavnika sigurnosne i obrambene politike iz čitavog svijeta među kojima su i mnogi šefovi vlada i država kao i resorni ministri.

Hrvatsku predstavlja ministar obrane Davor Božinović(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox