Češka snizila prognozu rasta za 2012.

Češko gospodarstvo gotovo će stagnirati u 2012., objavilo je u utorak ministarstvo financija, a moglo bi kliznuti i u recesiju, što bi moglo osujetiti nastojanja Praga da sreže proračunski manjak i uskladi ga s europskim proračunskim propisima.

Ministarstvo je snizilo prognozu rasta za 2012. na 0,2 posto, ukazujući na rizike koji proizlaze iz nastavljene dužničke krize u eurozoni. Nova je prognoza rezultat značajnih rizika za rast, a ne može se s apsolutnom sigurnošću isključiti ni mogućnost ponavljanja recesije iz 2008. i 2009., kazao je ministar financija Miroslav Kalousek. Razvoj češkog gospodarstva ovisit će o tome hoće li se i kako riješiti trenutno stanje u problematičnim zemljama eurozone.

Ministarstvo sada prognozira rast Češka snizila prognozu rasta za 2012. proračunskog manjka u ovoj godini na 3,8 posto, sa 3,7 posto koliko je iznosio u 2011., ako vlada desnog centra ne provede značajne mjere štednje. U listopadu njegova je vrijednost u ovoj godini procijenjena na 3,2 posto. Proračun za 2012. temeljio se na projekcijama rasta od 2,5 posto. Ministarstvo je već u listopadu snizilo svoju prognozu rasta na jedan posto.

Poput vlada ostalih zemalja u srednjoj Europi čija su gospodarstva orijentirana na izvoz u eurozonu, i češka je suočena teškom proračunskom godinom zbog smanjenih prihoda povezanih sa slabijim rastom bogatih susjeda. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox