Čičak: Zabrana štrajka novinara protivna je Ustavu

Predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak smatra da je odlukom arbitražnog vijeća Županijskoga suda u Puli ozbiljno ugrožen ustavno-pravni poredak. Po njegovoj ocjeni, odluka arbitražnog vijeća Županijskoga suda u Puli, koji je djelatnost novinarstva proglasio nužnim poslom koji se ne smije prekidati ni kada radnici štrajkom pokušavaju izboriti svoja prava te je zato uvedena radna obveza za dvadeset radnika, u suprotnosti je s Ustavom i zakonom.

 

Ostajanje na snazi te odluke arbitražnog vijeća ozbiljno bi ugrozila prava štrajkaša u Hrvatskoj i ubuduće jer se temeljem te odluke može osporiti svako pravo na štrajk - istaknuo je Čičak. Pozvao je sindikat "Glasa Istre" i Sindikat novinara Hrvatske da s tom odlukom upoznaju Ustavni sud, koji bi je trebao preispitati. Time će se, kako je rekao, "učvrstiti ustavno-pravni poredak i pravo na štrajk".

Ustvrdivši kako je to prvi slučaj da se HHO aktivno uključio u štrajk, koji smatra "prvim generalnim štrajkom novinara od samostalnosti Republike Hrvatske", član Izvršnog odbora HHO-a Mladen Godek je rekao da su se uz taj štrajk vezali i neki događaji za koje u HHO-u smatraju da nisu bili zakoniti. Upravo ti događaji ne da su otežali učinak štrajka, nego su ga u velikoj mjeri učinili teško ostvarivim - istaknuo je Godek i dodao kako je odluka arbitražnog vijeća Županijskoga suda u Puli kojom je određena radna obveza za 20 radnika posljedica s pravnog stajališta, kako je rekao, "vrlo proizvoljnog, slobodnog i širokog tumačenja odredbe članka 278. Zakona o radu".

Nepojmljivo je tumačenje da štrajk onemogućuje buduće izlaženje novina ni da se njime ugrožava sigurnost, zdravlje ili život pučanstva - zaključio je Godek, ističući kako smatra da je time prekršen članak 278. Zakona o radu i da je vrlo ozbiljno deveden u sumnju članak 61. Ustava Republike Hrvatske. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox