Cijena nafte pala više od jednog dolara

Cijene nafte u utorak su na međunarodnim tržištima pale više od jednog dolara nakon prazničnog vikenda u SAD-u, približivši se razini od 73 dolara za barel pod utjecajem jačeg dolara i stišanih bojazni da bi nova tropska oluja mogla poremetiti proizvodnju u Meksičkom zaljevu.


Barel sirove nafte pojeftinio je tako na američkom tržištu 1,25 dolara na 73,35 dolara. Na londonskom je tržištu barel bilo u minusu 77 centi i njime se trgovalo po 76,10 dolara.

Dolar je ojačao 0,6 posto naprema košarici valuta, pritisnuvši cijene nafte koje su iskazane u američkoj valuti pa njezino jačanje slabi kupovnu moć imatelja ostalih valuta i nagriza potražnju.

Istodobno su meteorološke službe u SAD-u objavile da tropska oluja Hermine neće zaprijetiti velikim naftnim i plinskim instalacijama u Meksičkom zaljevu.

Sezona uragana na Atlantiku traje od 1. lipnja do 30. studenoga i trenutno je na vrhuncu.

"Predstoji nam miran tjedan u smislu vijesti o temeljnim čimbenicima, pa treba pratiti dionice i dolar", izjavio je u izvješću Stephen Schork iz tvrtke Schork Group.

Europska tržišta dionica pala su u utorak, pritisnuta padom vrijednosti dionica banaka zbog obnovljenog straha za zdravlje tog sektora.

Njujorška robna burza objavit će na kraju trgovanja u utorak jedinstvenu cijenu za nedjelju, ponedjeljak i utorak, s obzirom na jučerašnji Praznik rada u SAD-u.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na svojoj internetskoj stranici da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 73,43 dolara, što znači da je bila 38 centi viša nego na kraju prošlog tjedna. (Hina)
 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox