Cijena vanilije vrtoglavo porasla

Dolazi ljeto i sezona intenzivnog uživanja u sladoledu, no ove godine ta omiljena slastica bi na globalnoj razini mogla poskupjeti i to zbog vrtoglavog rasta cijena vanilije na svjetskom tržištu.

Proizvođači sladoleda su na mukama zato što su cijene vanilije uoči nadolazećeg ljeta počele još intenzivnije rasti. Neki od njih kažu da ne žele žrtvovati svoj ugled upotrebom nekih supstituta za prirodnu vaniliju, dok drugi kažu da je proizvoditi ovu vrstu sladoleda po istim cijenama kao prošle godine – potpune neisplativo, odnosno da cijene treba podignuti barem za 20 posto. 

Iako će najviše štete imati upravo proizvođači sladoleda, osobito oni veliki, na udaru su se našli i proizvođači osvježavajućih pića, kolača i parfema. Madagaskar, ključni proizvođač ovoga nezaobilaznog začina, prošle je godine imao jako puno problema s urodom vanilije. Zbog vremenskih nepogoda, vanilija je lošije cvala pa je urod desetkovan. Prije samo pet godina kilogram vanilije na svjetskim burzama mogao se kupiti za otprilike 140 kuna po kilogramu, a danas za istu količinu treba izdvojiti 1550 kuna. Iako joj je cijena vrtoglavo rasla, kvaliteta vanilije je znatno lošija pa je zapravo treba više kako bi se postigao isti okus.

Za manjak na svjetskom tržištu zaslužni su i trgovci tim začinom koji su uskladištili velike količine i čekali da cijena naraste. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox