Cijene hrane u studenom niže za 1,5 posto

Foto: Shutterstock

Cijene hrane pale su u studenom na međunarodnim tržištima na najnižu razinu od lipnja, pritisnute snažnim padom cijena šećera, ulja i žitarica, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO). 

FAO-ov indeks cijena hrane pao je u studenome na prosječnih 211 bodova, s listopadskih 214 bodova. To znači da su cijene hrane u prosjeku pale 1,5 posto u odnosu na prošli mjesec. Na godišnjoj razini smanjile su se tri posto. Cijene šećera pale su 4,8 posto, na 274 boda, ponajprije zbog povećanih izvoznih kapacita Brazila.

Indeks cijena žitarica kliznuo je 1,5 posto, na 256 bodova, zbog smanjenih izgleda za ograničenje izvoza u Ukrajini. I dalje su aktualne bojazni za opskrbu iz Južne Amerike. Značajniji pad zabilježen je i u kategoriji biljnih i životinjskih masnoća čije su se cijene spustile 2,9 posto, uz vrijednost odgovarajućeg indeksa od 200 bodova.

Pao je i indeks cijena mesa, za blagih 0,7 posto, na 175 bodova, u odnosu na revidiranu vrijednost indeksa u listopadu od 176 bodova, pri čemu profitne margine u tom sektoru pritišću više cijene stočne hrane. Blagi je rast, za 0,5 posto, zabilježio tek indeks cijena mlijeka i mliječnih proizvoda koji je iznosio 195 bodova. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox