Cijene nafte pale pod pritiskom zabrinutosti zbog Italije

Cijena nafte u srijedu je na londonskom tržištu pala više od dolara, pritisnuta zabrinutošću zbog europske dužničke krize s obzirom da su troškovi talijanskog zaduživanja dosegnuli opasno visoke razine.

 

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 1,54 dolara, na 113,56 dolara, nakon što je u utorak dosegnula najvišu vrijednost u vrijeme zatvaranja burzi od 15. rujna. Na američkom se tržištu cijena barela spustila za 1,26 dolara, na 95,54 dolara.

Prinosi na talijanske 10-godišnje obveznice prekoračili su u srijedu sedam posto, što se općenito smatra neodrživom razinom i potaknulo je oštar pad vrijednosti dionica i jačanje dolara u odnosu na euro. Nafta, potražnja za kojom ovisi o zdravlju svjetskog gospodarstva, pala je nakon četiri dana uzastopnog rasta.

Svjedoci smo zabrinutosti zbog europskih dionica i dojma da je Italija po svemu sudeći došla u opasnu situaciju s prinosima na obveznice na razini od oko sedam posto - rekao je Simon Wardell iz Global Insight. Mislim da je tržište u potrazi za signalima koji bi ga bar donekle uvjerili kako se Italija može nositi s takvom situacijom - dodao je.

I Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) navodi u najnovijim prognozama dužničku krizu u Europi kao rizik za očekivani rast potražnje. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox