Cijene nafte poduprla zabrinutost u vezi s opskrbom i bolji gospodarski pokazatelji

Cijene sirove nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima, poduprte zabrinutošću u vezi s opskrbom iz Irana i Kazahstana i snažnijim gospodarskim pokazateljima, koji su nadjačali zabrinutost zbog eurozone.

 

Barel sirove nafte poskupio je tako na tržištu u Londonu 1,75 dolara, na 105,39 dolara, nakon što je nakratko dotaknuo i 105,5 dolara. Na američkom je tržištu njegova cijena bila viša za 1,27 dolara i iznosila je 95,15 dolara.

Stotine zaposlenih u industriji nafte u ponedjeljak je treći dan zaredom prosvjedovalo u glavnom gradu zapadne kazahstanske regije, nakon što je najmanje 15 osoba poginulo u najvećim neredima u posljednjih nekoliko desetljeća. Proizvodnja sirove nafte u toj se zemlji procjenjuje na oko 1,6 milijuna barela dnevno, otprilike poput one u Libiji prije građanskog rata.

Obnovljena je i zabrinutost u vezi s opskrbom iz Irana, budući je ta OPEC-ova članica objavila da joj je proizvodnja sirove nafte pala zbog nedostatnih ulaganja u naftna polja, koja su pritisnule sankcije zapadnih zemalja, uvedene zbog iranskog nuklearnog programa.

Na bojazni u vezi s opskrbom nadovezali su se i ohrabrujući gospodarski pokazatelji iz Njemačke, koji su pokazali poboljšanu poslovnu i klimu među potrošačima, ukazujući na otpornost njemačkog gospodarstva na aktualno krizno okruženje. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox