Cijene nafte poskočile nakon Fedova obećanja

Cijena barela sirove nafte poskočila je u srijedu na londonskom tržištu iznad razine od 105 dolara za barel nakon što je američka središnja banka obećala da najmanje iduće dvije godine neće podizati ključne kamatne stope, što je pritisnulo dolar i zakočilo strmoglavi pad cijena nafte.

 

Cijena barela sirove nafte u Londonu za isporuke u rujnu porasla je za 2,89 dolara na 105,46 dolara, nakon što je dan ranije nakratko kliznula na 98,70 dolara. Na američkom tržištu cijena barela bila je u plusu 2,41 dolar i iznosila je 81,71 dolar, nakon što se u utorak spustila i na 79,30 dolara za barel.

 

Fedo-ov nezapamćeni istup potaknuo je investitore da ponovno počnu kupovati rizičniju imovinu koja se plaća u dolarima.

 

Neki analitičari upozorili su pritom da bi se nakon početne euforije cijene u drugoj polovini tjedna mogle stabilizirati, nakon što se pozornost ponovno usmjeri na izglede za slabašan rast.

"Utjecaj Fed-ovog poteza vjerojatno će izblijediti do kraja tjedna", napisali su u bilješci analitičari iz tvrtke MF Global. "Razlog Fedove odluke da zadrži kamatne stope tako dugo na niskoj razini vjerojatno je taj što središnja banka shvaća da će rast neko vrijeme biti slab. Taj scenarij nije dobar za robe, posebice za bazne metale i za energiju".

 

Nakon objave Feda američki dolar oslabio je naprema košarici valuta 0,78 posto

Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je da bi se rast globalne potražnje za naftom mogao više nego prepoloviti bude li globalno gospodarstvo u 2012. raslo sporije nego što se očekuje. U odvojenim izvješćima Organizacija zemalja-izvoznica nafte i američka vlada srezali su prognoze rasta potražnje u 2011.

OPEC je u međuvremenu objavio na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 101,53 dolara, što znači da je bila 84 centa niža nego dan ranije. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox