Cijene stanova u godinu dana porasle su za čak 5,6%

Zvonimir Pandza/PIXSELL

Gledajući cijene nekretnina, najskuplji grad u Hrvatskoj je i dalje Dubrovnik gdje prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem iznosi 4.477 eura, dok istovremeno prosječna cijena kvadrata stana iznosi 3.472 eura.


Prema istraživanju Njuškala provedenom na uzorku od 155 tisuća aktivnih oglasa nekretnina, cijene istih u Hrvatskoj na godišnjoj razini su rasle tri posto što je, gledajući period posljednjih nekoliko mjeseci, najveći rast.

Stanovi su, uspoređujemo li isti mjesec prošle godine, poskupili za 5,6% dok su kuće nešto više od 3%. I dalje su nekretnine u usporedbi sa 2011. godinom povoljnije, no iz mjeseca u mjesec se ta razlika smanjuje, pa su trenutno stanovi povoljniji za 1,6% nego što su bili prije sedam godina.

Godišnji indeksi cijena stanova u većim hrvatskim gradovima pokazuju nam sve ubrzaniji rast, pa je tako prosječna cijena kvadrata stana u Splitu porasla za 12%, koliko je rast bio i u Puli. U Zagrebu su cijene rasle za 8%, a čak je i u Osijeku zabilježen rast cijena kvadrata stana za jedan posto.

Najskuplji grad u Hrvatskoj je i dalje Dubrovnik gdje prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem iznosi 4.477 eura, dok prosječna cijena kvadrata stana iznosi 3.472 eura. Prosječna cijena kvadrata stana u Rijeci iznosi 1.479 eura i za tri posto je viša u odnosu na isti mjesec prošle godine. U određenim gradovima na istoku Hrvatske, poput Požege i Slavonskog Broda, cijene kvadrata stana su pale za 3 do 5%.

U Zagrebu trenutno prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1.827 eura. Pogledamo li detaljnije po određenim kvartovima, cijene variraju od 900 do 2800 eura. Tako npr. prosječna cijena kvadrata stana u Centru iznosi 2.378 eura, i za 12% je viša u odnosu na isti mjesec prošle godine. Cijena kvadrata stana na Trešnjevci rasla je za 7% i trenutno prosječno iznosi 1.831 euro. 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox