Cijene stanova u metropoli i dalje rastu – koje su alternative za mlade obitelji u okolnim gradovima?

Cijene kvadrata u Hrvatskoj nastavljaju rasti. Posebno se to odnosi na Zagreb, gdje je kvadrat obiteljskog stana dosegnuo prosječnih 2500 eura, s rastom od 12 posto u odnosu na prošlu godinu. Kako se kraj ovog trenda ne može predvidjeti, predstavlja to izazov mladim obiteljima i parovima koji planiraju kupnju svog prvog doma pa smo istražili sve zanimljiviju alternativu – kuće u okolnim gradovima.


Za cijenu stana od 80 do 100 kvadrata u Zagrebu (od 200 000 do 250 000 eura) moguće je dobiti 266 kvadrata kuće s okućnicom u 50 kilometara udaljenom Karlovcu ili čak 278 kvadrata kuće u odlično prometno povezanom Jastrebarskom i izdašnih 293 kvadrata u Zaboku.

Od obližnjih gradova najmanje je kvadrata za isti iznos moguće dobiti u Zaprešiću i Samoboru, oko 235 stambenih kvadrata te oko 250 kvadrata u Dugom Selu, no ako je promatrati potražnju, i ove su cijene potencijalnim kupcima primamljive. Tako je upravo u Dugom Selu unazad godinu dana zabilježena veća potražnja za kućama od same ponude, a isti je trend uočen i u Jastrebarskom, Karlovcu, Samoboru  i Zaboku.

Kada je riječ o samoj cijeni kvadrata kuće – ona u protekloj godini na ovim traženim lokacijama bilježi značajan rast, no u apsolutnom iznosu i dalje je puno povoljnija od obiteljskog stana u Zagrebu. Tako je za kvadrat kuće u Dugom Selu potrebno izdvojiti prosječnih 1128 Eura, odnosno 23 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

U Karlovcu je taj skok cijene sličan – sadašnjih je u prosjeku 817 eura po kvadratu kuće oko 21 posto više u odnosu na 2021. godinu. I grad Jastrebarsko u kojemu je potražnja veća od ponude, bilježi rast cijene kuća od 11 posto, odnosno za kvadrat se sada prosječno traži 751 euro.

Velika Gorica, u kojoj, uz Zaprešić, u ovoj godini od promatranih gradova jedinoj ponuda premašuje potražnju, bilježi prosječnu cijenu kvadrata kuće od 1208 eura što predstavlja rast od 15 posto i svrstava, uz već navedeni Zaprešić i Samobor, u kojemu je za kvadrat kuće potrebno izdvojiti prosječnih 1295 eura, u tri najskuplja grada u blizini Zagreba.

Svi ovi iznosi i dalje su barem upola manji od po stambenom kvadratu od stana u samom Zagrebu pa bi se trend potražnje za kućama u 20 do 50 kilometara udaljenim gradovima lako mogao nastaviti.

Da je upravo cijena ono što na prvu privlači potencijalne kupce kuća u gradovima u okolici mogao bi sugerirati podatak da gotovo 37 posto njih traži kuću od 50 do 100 stambenih kvadrata, što je ista kvadratura koja prevladava u potražnji za stanovima u samom Zagrebu. Osim povoljnije cijene, prema našoj je analizi ipak je i komoditet ono što privlači sve veći broj kupaca kućama. Naime, gotovo 30 posto njih traži kuću od 200 do 300 stambenih kvadrata, a taj je kriterij puno teže zadovoljiti kada je riječ o stanu. Na trećem su mjestu prema potražnji kuće od 100 do 200 kvadrata, a tek desetak posto kupaca traži kuće veće od 300 i 400 kvadrata.

Među najposjećenijem oglasima u odabranim gradovima, uz derutne kuće nižih cijena koje su bliže centru ali zahtijevaju kompletnu obnovu, su kuće izgrađene osamdesetih s više od 150 kvadrata, a interesantne su im  adaptirane dvojne kuće.

Najposjećenija kuća prošlog mjeseca u, primjerice, Zaboku, izgrađena je osamdesetih, ima 250 kvadrata, novu fasadu i renovirana je prije godinu dana, a cijena joj je 160 tisuća eura. S druge strane, u Jastrebarskom je najklikaniji oglas prošlog mjeseca bila održavana, ali ne i obnavljana kuća u blizini centra, s kraja sedamdesetih, od 200 kvadrata, s većom okućnicom i po cijeni od 129 tisuća eura. PS/SM

 

Izvor: Njuškalo baza oglasa nekretnina

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox