Čišćenje okoliša: ''Neka moja Istra blista''

U povodu Svjetskog dana voda na središnjem trgu u Svetvinčentu počela je tradicionalna ekološko-edukativna akcija "Neka moja Istra blista".


U sklopu te akcije turističke zajednice u Istri organizirat će čišćenje okoliša, a središnja tema ove 17. akcije su "Šterne naše drage, za vajk su nan ustale" (Bunari naši dragi, zauvijek su nam ostali".

Tim povodom sudionici akcije "Neka moja Istra blista" okupili su se danas u Svetvinčentu na srednjovjekovnom trgu s obnovljenom cisternom, gustirnom odnosno šternom (bunarom, zdencem) koja je izgrađena 1808. Tu tradicionalnu ekološku akciju, koja svake godine počne s prvim danom proljeća i završi prvog dana ljeta, osmislila je i provodi je Turistička zajednica Istarske županije u suradnji s ostalim turističkim zajednicama u Istri.

 

Važnost očuvanja nasljeđa

Obuhvaća razne aktivnosti zajednički cilj kojih je održati ekološku ravnotežu u Istri, uz posebnu brigu o čistoći plaža i turističkih naselja. U konačnici, masovnim uključivanjem školske djece u akciju, nastoji se i najmlađe naraštaje poučiti o važnosti očuvanja onoga što im je ostavljeno u naslijeđe.

U akciji su dosad čišćena divlja odlagališta, poučavalo o zaštićenu krajoliku u Istri, uređivali turistički prilazi, a svake ju je godine popratila i izrada prigodnih školskih likovnih radova o ekološkoj temi - istaknuo je direktor županijske turističke zajednice Denis Ivošević. Dodao je kako time počinju pripreme za novu turističku sezonu.

U tijeku akcije, turističke zajednice svih istarskih općina i gradova organizirat će dobrovoljne akcije jer, kako je navedeneo, "u prirodi još ima otpada te je uz čišćenje potreban i nastavak edukacije". (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox