"Clean start" otkrio katastrofalno stanje u državnim tijelima i poduzećima

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

"Clean start", odnosno analiza zatečenog stanja u 22 državna tijela i trgovačka društva na dan 1. siječnja 2012., pokazala je katastrofalno stanje s ogromnim dubiozama i bez ikakvih naznaka reformi i restrukturiranja, rečeno je na današnjem predstavljanju tog projekta. 

Tako je nova Vlada u sektoru pomorstva, prometa i infrastrukture, gdje je najteže stanje, zatekla dug od 68,8 milijardi kuna, uz državne subvencije od 5,7 milijardi kuna i gubitak od 1,2 milijardi kuna. U zdravstvenom sustavu uz dug od 5,7 milijardi kuna otkriveno je još 677 milijuna kuna neevidentiranih dugoročnih obveza. U tri ministarstva - gospodarstva, poljoprivrede i financija zatečene su neplaćene obveze od ukupno 1,46 milijardi kuna.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta obveze su iznosile oko 1,5 milijardi kuna, što je 12,3 posto proračuna za 2011. godinu, od čega se 1,38 milijardi odnosilo na obveze za kredite. HRT je do početka 2012. akumulirao gubitke od 333 milijuna kuna i dug od 418 milijuna kuna, što je dovelo do toga da je dug te javne ustanove bio dva i pol puta veći od kapitala. Takvi podaci pojašnjavaju i zašto je u tri godine hrvatski javni dug narastao za 65 milijardi kuna i zašto nam je ove godine dug na ime kamata porastao za tri milijarde kuna, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić.

Za tako velike dubioze ne može se naći brzo rješenje, pogotovo jer Hrvatska mora paralelno smanjivati proračunski deficit, pa će Vlada provoditi fiskalnu konsolidaciju i sanirati dugove "na rate" kroz idućih nekoliko godina, najavio je Grčić. Unatoč katastrofalnog stanja bivša vlast nije poduzela nikakve mjere restrukturiranja niti pokrenula reforme koje bi prekinule rast gubitaka i dugova, upozorio je voditelj projekta Denis Petrović. "Clean start" stoga predlaže Vladi hitno pokretanje niza mjera za sanaciju stanja, poput standardizacije vođenja evidencije, centralizacije javne nabave, objedinjavanja informatičkog sustava, hitne kontrole troškova u HZZO-u i bolnicama te stvaranja jedinstvenog modela upravljanja i raspolaganja državnom imovinom. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox