Clinton poziva Tursku da poboljša odnose sa susjedima

Turska mora učiniti više kako bi učvrstila svoj demokratski napredak i izgladiti svoje napete odnose sa susjedima poput Izraela ako želi postati jamac bliskoistočne stabilnosti, rekla je u ponedjeljak američka državna tajnica Hillary Clinton.

 

Clinton je govoreći Američko-turskom vijeću u Washingtonu rekla kako je "tursko čudo" zabilježilo da se gospodarstvo zemlje utrostručilo tijekom proteklog desetljeća budući da su reforme otvorile kako politički tako i gospodarski sektor novoj konkurenciji.

Ona je međutim rekla kako Ankara, koja se nada nacrtu novoga ustava u prvoj polovici 2012., mora osigurati poštivanje ljudskih prava, uključenost manjina te medijske slobode. Sposobnost Turske da ostvari svoj puni potencijal ovisi o njezinoj riješenosti da jača demokraciju u zemlji i potiče mir u susjedstvu - rekla je Clinton.

Clinton se sprema otputovati u Istanbul gdje će u srijedu sudjelovati na međunarodnoj konferenciji usmjerenoj na učvršćivanje međunarodne potpore Afganistanu u kojem muslimanska Turska ima vojnike u neborbenim aktivnostima u okviru snaga NATO-a. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox